Često postavljana pitanja

Međuknjižnična posudba za korisnike Knjižnice FFZG-a

Ovisi o vrsti građe, knjižnici koja šalje i poštanskoj usluzi. Članci u elektroničkom obliku u pravilu stižu u roku od 12-24h, a knjigama u prosjeku treba 4-10 radnih dana. Pri narudžbi bit ćete upoznati s okvirnom procjenom kada bi građa trebala stići. Nepredviđena kašnjenja i greške pri slanju iznimno su rijetke, ali ne i nemoguće. Npr. krivo adresirana knjiga > ne stiže na željenu adresu > vraća se pošiljatelju (pošiljatelj i primatelj utvrdili su grešku) > ponovno slanje = dvostruko dulji rok potreban za dobavljanje građe.

Knjižnica FFZG-a formirala je paušalne cijene za naručivanje preko njemačkog servisa Subito. Na taj se način može brzo i točno nabaviti većina građe. Paušalna cijena koju plati korisnik naše knjižnice pokriva račun sa Subita, dio bankarskih troškova koji se podnose pri plaćanju računa te poštarinu za povrat građe. Cijena članka u elektroničkom obliku iznosi 50kn, a posudba knjige 170kn.
Ako se građa nabavlja iz drugih knjižnica, cijena članka je jednaka, a cijena posudbe knjige varira od 100 do 200 kn, ovisno o cijeni koju formira knjižnica-pošiljatelj. Prije narudžbe korisnik će biti upoznat s mogućom cijenom.

Za posudbu knjiga cijene su prilično visoke zbog dvostruke poštarine koju je potrebno platiti. Cjenici poštanskih usluga mogu se pronaći na internetskim stranicama Hrvatske pošte.
Većina knjižnica kroz naplatu usluge međuknjižnične posudbe naplaćuje (samo) svoje poštanske troškove, a rijetko koja knjižnica naplaćuje uslugu kao takvu.
Korisno!
Prije naručivanja knjiga međuknjižničnom posudbom korisno je provjeriti može li se ona kupiti jeftinije nego što je cijena međuknjižnične posudbe. Najbolji i najčešće korišteni servisi za internetsku kupovinu knjiga:
Amazon   i  AbeBooks – za tiskane knjige
GoogleBooks  – Googleova baza digitalizirane građe, (manji) dio je dostupan u slobodnom pristupu
BookFinder  – tražilica koja u sebi ujedinjuje više internetskih knjižara, uključena je mogućnost iskazivanja cijene u kunama

Prije naručivanja članaka korisno je provjeriti mogu li se željeni članci nabaviti preko nekih od nama dostupnih baza podataka. Pogledajte tražilicu nama dostupnih e-časopisa.

Ne. Postupak narudžbe građe iz Britanske knjižnice poprilično je složen, a za sada nema za njime velike potrebe. Za građu koju je moguće nabaviti samo iz Britanske knjižnice možete se obratiti Službi međuknjižnične posudbe Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Iz NSK naručuje se samo građa do koje nije moguće doći u drugim knjižnicama, primjerice Knjižnicama grada Zagreba. Iz Knjižnica grada Zagreba nije moguće naručiti građu međuknjižničnom posudbom jer se u knjižnice u sustavu KGZ-a svi građani mogu vrlo povoljno učlaniti.

Magisteriji i doktrati najteže su nabavljiva vrsta građe i uglavnom ih, ako se već i pronađe bibliografski podatak o njihovom postojanju, nije moguće nabaviti.
Od onih koje je moguće nabaviti, izdvajamo magisterije i doktorate dostupne u njemačkom sustavu Subito (nisu isključivo doktorati njemačkog govornog područja) koji se mogu nabaviti bez problema, na isti način kao i knjige.
Neke radove iz Velike Britanije moguće je nabaviti preko Britanske knjižnice, ali za to je potrebno obratiti se Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (v. pitanje Naručujete li iz Britanske knjižnice).
Od doktorata i magisterija iz SAD-a mogu se nabaviti samo oni koji postoje u elektroničkom obliku i dohvatljivi su preko baza podataka, bilo s plaćanjem ili besplatno.

U pravilu ne. Knjižnice iz SAD-a uglavnom ne pružaju uslugu međuknjižnične posudbe europskim knjižnicama. A i troškovi poštarine u najvećem broju slučajeva nadmašuju troškove kupnje preko internetskih knjižara. Ovisno od slučaja do slučaja, iz manjih je knjižnica moguće dobaviti primjerice sken nekog članka ili poglavlja.

Odluka o tome odakle će se pokušati nabaviti pojedina jedinica građe ovisi o  procjeni knjižničara koji će korisniku pokušati omogućiti najkvalitetniju uslugu. Kriterij kvalitete sastoji se od nekoliko elemenata: točnost i brzina isporuke, kvaliteta građe (uglavnom kod elektroničkih dokumenata) i cijena.
Korisno!
Okvirne informacije o tome koja knjižnica posjeduje potrebnu građu, možete potražiti u sljedećim katalozima:
Katalozi svih nacionalnih knjižnica u svijetu
Katalog hrvatske Nacionalne i sveučilišne knjižnice – ako građa i ne postoji u internetskom katalogu, korisno je provjeriti i u starom digitaliziranom katalogu na listićima
Skupni katalog hrvatskih knjižnica
Skupni katalog knjižnica u Srbiji
Skupni katalog knjižnica u Sloveniji
Karlsruhe Virtual Catalog – skupni katalog koji objedinjuje kataloge knjižnica njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska), kataloge važnijih nacionalnih knjižnica u svijetu te glavne internetske servise za kupnju knjiga (AbeBooks, Amazon i dr.)

WorldCat– skupni katalog više američkih i europskih knjižnica

Međuknjižnična posudba drugim knjižnicama

Jednostavnim slanjem maila s referencama i podacima svoje knjižnice na adresu mkp@ffzg.hr.

Tiskanu građu kolege iz zagrebačkih knjižnica građu mogu preuzeti na pultu u prizemlju Knjižnice (u radno vrijeme Knjižnice, radnim danom 8-20h), a knjižnicama iz drugih mjesta građa se šalje poštom.  

Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu raznorodna je ne samo po literaturi širokog opsega, već i po genezi svake pojedine zbirke koje su do ožujka 2009. godine bile zasebne knjižnice, svaka sa svojom različitom praksom. Iz toga proizlaze i različiti statusi građe. U pravilu, bez sumnje je dostupna građa u čijem zapisu postoji opaska „dostupno“, ali i signatura u obliku CA01.05 MAR s, EF07 SIM o-1997, PB 123456 ili slično. Za svu ostalu građu, a u čijem zapisu piše „dostupno“, pravu informaciju o dostupnosti može dati samo djelatnik knjižnice. Naime, knjiga može biti zadužena na starim, papirnatim zadužnicama, može biti na korištenju kod korisnika u čitaonici ili može biti izgubljena.