• Kategorija objave:Događanja

Ove godine Tjedan otvorenog pristupa održava se od 24. – 30. listopada s temom “otvorenost za klimatsku pravdu”.

Ovogodišnji fokus na klimatsku pravdu nastoji potaknuti povezivanje i suradnju između klimatskog pokreta i međunarodne zajednice otvorene znanosti. Razmjena znanja ljudsko je pravo, a suočavanje s klimatskom krizom zahtijeva brzu razmjenu znanja preko geografskih i ekonomskih granica, kao i između različitih znanstvenih disciplina.

Klimatska pravednost izričito je priznanje da klimatska kriza ima dalekosežne učinke, a posljedice “nisu jednako ili pravedno raspoređene između bogatih i siromašnih, žena i muškaraca, starijih i mlađih generacija”, kako ističe UN. Ove neravnoteže moći također utječu na sposobnosti zajednica da proizvode, šire i koriste znanje o klimatskoj krizi. Otvorenost može otvoriti puteve za pravedniju razmjenu znanja i poslužiti kao sredstvo za rješavanje problema nejednakosti koje oblikuju učinke klimatskih promjena i naš odgovor na njih.

Međunarodni tjedan otvorenog pristupa vrijeme je za koordinaciju među zajednicama kako bi otvorenost postala standard za istraživanje i kako bi se osiguralo da je pravednost u središtu ovih inicijative. Ovogodišnja tema, koju je odabrao Savjetodavni odbor Tjedna otvorenog pristupa, prilika je za okupljanje, poduzimanje akcija i podizanje svijesti o tome kako otvorenost osigurava klimatsku pravdu. Tjedan otvorenog pristupa 2022. održat će se od 24. do 30. listopada; međutim, svi su pozvani na organiziranje rasprava i poduzimanje aktivnosti oko „Otvorenosti za klimatsku pravdu” kada je to najprikladnije tijekom cijele godine te da prilagode temu i aktivnosti svom lokalnom kontekstu.

SPARC je neprofitna zagovaračka organizacija koja podržava sustave za istraživanje i obrazovanje koji se temelje na otvorenosti, pravednosti i mogućnosti. Vjerujemo da bi svatko trebao imati pristup i mogućnosti doprinošenja znanju koje oblikuje naš svijet. Međunarodni tjedan otvorenog pristupa osnovao je SPARC i partneri iz studentske zajednice 2008. godine. Više o SPARC-u saznajte na sparcopen.org.

Knjižnica Filozofskog fakulteta ove godine postala je i članicom podupirateljicom organizacije SPARC Europe. Više o tome čitajte na našem blogu: https://kblog.ffzg.unizg.hr/2022/09/12/clanstvo-knjiznice-ffzg-a-u-sparc-europe/

(Tekst preuzet s: https://www.openaccessweek.org)