Događanja

Knjižnica je domaćin mnogim aktivnostima koja sama organizira ili drugih organizatora.

Međunarodni dan biološke raznolikosti

U utorak, 22. svibnja 2018. u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta obilježit će se Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Program započinje u Maloj auli (prostor ispred Knjižnice) u 10 sati prikazom dijela izložbe O životinjama i ljudima, a nastavak programa slijedi u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice, gdje će se izlagači s Filozofskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i iz Parka prirode Medvednica dotaknuti teme bioraznolikosti iz različitih aspekata (književnost, lingvistika, ekologija...).

Početkom godine Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu uključila se u Mrežu zelenih knjižnica koja djeluje na nacionalnoj razini i bavi se jačanjem svijesti i informiranjem korisnika o održivom društvu i zaštiti okoliša.

Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti nastavak je ciklusa zelenih tema u Knjižnici Filozofskog fakulteta.

Moderatorica predavanja je Sanja Kovačević.

Proslava 100. obljetnice rođenja Ingmara Bergmana

Katedra za skandinavistiku i Knjižnica organiziraju obilježavanje 100. obljetnice rođenja švedskog autora Ingmara Bergmana. Jubilej će proslaviti tematskom izložbom, projekcijom filmova (s titlom) tijekom otvorene nastave na kolegiju Švedska književnost i film 1 te prezentacijom šaha.

PROGRAM:

Mala aula (prostor ispred Knjižnice) i Predvorje Knjižnice
14.-20. svibnja – tematska izložba

Konferencijska dvorana (2. kat Knjiznice)

15. svibnja, 15,30-18,30 Sedmi pečat - film
15. svibnja, 18,30-20,00 prezentacija šaha
22. svibnja, 15,30-18,30 Persona - film
24. svibnja, 14,00-17,00 Nepozvani kod Bergmana - film

Više o jubileju možete pronaći na poveznici
http://www.ingmarbergman.se/en

Noć knjige 2018.

Noć knjige, s temom budućnost knjige, održat će se u prostorima  Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu 23. travnja od 20 do 22 sata. Dosad jedinstvena prilika da istražite Knjižnicu van uobičajenog radnog vremena nudi vam:

  • raspravu o Sluškinjinoj priči na Book clubu (20,30 sati) PRIJAVA
  • noćnu šetnju 2. katom
  • društveno igranje (Boggle, Scrabble...)
  • čitanje zvučnih knjiga
  • izložbu covera budućnosti
  • izložbu utopijsko/distopijske literature
  • gledanje filmića o budućnosti knjige

Dođite, zaigrajte se s nama na Noći Knjižnice FFZG-a!

Cjeloviti program možete naći ovdje!

Izložbe

Feral na Filozofskom fakultetu

Izložba Feral na Filozofskom fakultetu otvorena je od 5. do 16. veljače u predvorju Knjižnice (kod liftova).

Izložba je na određeni je način in memoriam nedavno preminulom Predragu Luciću (12. veljače 1964. - 10. siječnja 2018.), jednom od osnivača satiričkog političkog tjednika Feral Tribunea, uredniku Biblioteke Feral Tribune, pjesniku, novinaru… Ova je izložba pregled samo djelića onoga što je stvarao zajedno s Borisom Dežulovićem i Viktorom Ivančićem i što se može naći u fondu Knjižnice Filozofskog fakulteta. U okviru izložbe je i video podsjetnik na njihovu podršku studentima Fakulteta 2009. godine u borbi protiv komercijalizacije obrazovanja.

Autorica izložbe je Irena Kranjec, viša knjiž., a suradnici na izložbi su: Saša Gorički, Marijana Glavica, Daniela Sestrić, Sanja Kovačević i studentica Maja Čabrijan.

Anatomija jedne knjižnice

Povodom 7. obljetnice preseljenja u novu zgradu, Knjižnica organizira izložbu legata i ostavština Anatomija jedne knjižnice. Izložba će biti postavljena između 7. i 16. ožujka 2016. godine u predvorju Knjižnice (ispred lifta).

Više o izložbi

Knjižnica kao hipsteraj

Izložba KNJIŽNICA KAO HIPSTERAJ : suvremeno prebivalište prošlosti posjetiteljima želi približiti audiovizualnu građu koja se čuva u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu te preispitati ulogu koju knjižnica može imati u vremenu ubrzane promjene tehnologije te neizbježnih utjecaja na društvo. Hoće li knjižnica zaista postati samo muzej zastarjelih tehnologija ili će uspjeti naći nove modele očuvanja i davanja na korištenje sadržaja u novom virtualnom okruženju? Pronađite s nama odgovore.

Više o izložbi