Slobodni online sadržaji

Velik broj izdavača znanstvenih sadržaja odlučio je u sljedećim tjednima i mjesecima omogućiti besplatni pristup online sadržajima (časopisima, knjigama, udžbenicima…) kako bi olakšali znanstveni rad i nastavu u trenutnoj situaciji. Ovdje ćemo okupljati odabrane takve sadržaje koje smatramo zanimljivima za studente i profesore u području društvenih i humanističkih znanosti.

Novosti o takvim sadržajima možete pratiti i na Facebooku ili Twitteru Knjižnice!

[E-KNJIGE] University of Michigan Press
Izbor elektroničkih knjiga - slobodan pristup do 30.4.2020.
1150 naslova iz područja: political science and public policy, performing arts, classical and medieval studies, American studies, and Area studies (especially East Asian, African, and German studies). Knjige se mogu čitati online, ali ne i skidati.

 

[E-KNJIGE, VIDEO, PODACI...] SAGE
Sadržaji iz područja društvenih znanosti - slobodan pristup na 90 dana
Nakon registracije, možete steći slobodan pristup, u trajanju od 90 dana, sljedećim sadržajima:
- SAGE Knowledge (knjige, referentna građa, video, Bussines Cases, Research Methods Video)
- SAGE Data products
- CQ Press Library

 

[E-KNJIGE] Radical open access
Literatura iz područja društvenih i humanističkih znanosti - otvoreni pristup
Kolektiv koji na jednom mjestu okuplja preko 50 izdavača koji otvoreno objavljuju literaturu iz područja društvenih i humanističkih znanosti.

 

[E-KNJIGE I ČASOPISI] Project MUSE
Knjige i časopisi - izbor -- slobodan pristup do kraja svibnja/lipnja 2020.
Popis izdavača koji na platformi Project MUSE omogućuju slobodan pristup svojim izdanjima (datum do kojeg su dostupni vidljiv je uz ime pojedinog izdavača).

 

[SOCIOLOGIJA - NASTAVNI MATERIJALI] TRAILS
Nastavni materijali za sociologiju - slobodna prijava
American Sociological Association's online peer-reviewed library of high-quality teaching resources, including class activities, assignments, and more. Možete se prijaviti i ako niste članovi ASA-e i dobiti pristup svim materijalima. Prijaviti se možete OVDJE.  

 

[E-KNJIGE] Loeb Classical Library   

Slobodan pristup do 30.6.2020.  

Djela grčke i latinske književnosti s usporednim prijevodom na engleski. Moguće je otvoriti vlastiti profil (Create profile) uz koji se nude dodatne mogućnosti kao što su pravljenje bilježaka, spremanje pretraživanja i dr.

 

Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes  

Slobodan pristup. 

Virtualna knjižnica Miguel de Cervantes ima najveću zbirku kulturnog sadržaja na španjolskom jeziku na Internetu. Njezina zbirka uključuje temeljna djela glavnih španjolskih i latinoameričkih autora.

 

Biblioteca Digital Hispánica 

Slobodan pristup.

Riječ je o digitaliziranome sadržaju (knjige, rukopisi, zvučne snimke, crteži, fotografije, karte...) španj. sveuč. knjižnice (Biblioteca Nacional de Espana). Kao glavni cilj ove virtualne knjižnice navodi se promicanje španjolske kulturne baštine.

Hispana 

Slobodan pristup.

Španjolski nacionalni direktorij e-izvora, na jednome mjestu objedinjene su digitalizirane zbirke arhiva, knjižnica i muzeja te repozitoriji brojnih španjolskih sveučilišta.

 

 

Biblioteca Nacional Digital 

Slobodan pristup. 

Postugalska Nacionalna digitalna knjižnica (BND) želi ponuditi univerzalan i slobodan pristup digitaliziranom sadržaju rukopisa i tiskovina na portugalskom jeziku - bilo knjiga, periodike, ikonografije, kartografije ili glazbe - iz zbirki BNP-a, Narodne knjižnice Évora i iz knjižnice Ajuda. 

 

Filozofski fakultet u Portu

Slobodan pristup.

Na stranici Filozofskoga fakulteta u Portu (Faculdade de Letras da Universidade do Porto, o Serviço de Documentaçao e Informaçao) nalazi se iscrpna lista španjolskih, portugalskih te inih digitaliziranih knjižnica u svijetu.

 

  

Libguide Knjižnice Sveučilišta u Berkeleyju

Slobodan pristup.

Stranica Knjižnice Sveučilišta u Berkeleyju koja nudi izvrstan pregled izvora za područje španjolskog i portugalskog jezika i književnosti.

 

Deutsche Digitale Bibliothek (DDB)

Slobodan pristup.

Cilj Njemačke digitalne knjižnice (DDB) je svima omogućiti neograničen pristup njemačkoj kulturnoj i znanstvenoj baštini, odnosno pristup milijunima knjiga, arhiviranih predmeta, slika, skulptura i drugih zvučnih dokumenata, kao i filmove i notne izvučne zapise iz cijele Njemačke. Kao središnji, nacionalni portal, DDB okuplja i umrežava digitalne sadržaje iz svih njemačkih kulturnih i znanstvenih institucija.