Izložba za dnevno svjetlo - poziv

Objavljeno: 18.12.2017

Srdačno vas pozivamo na komornu Izložbu za dnevno svjetlo: MIKRO-minijature u digitalizaciji i augmentaciji: IZ POLARNIH KRAJOLIKA & 40-tak Ljekovitih reljefa/medaljona autorice Melite Matulić Jeleč.

Izložba je postavljena u vitrine Knjižnice našeg Fakulteta, u prizemlju. Može se razgledati do 22.12. u radno vrijeme Knjižnice: http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/ [21.12. od 8.00-do 12.00]

 

 

Stručni skup Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena

Objavljeno: 09.10.2017

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira stručni skup iz područja knjižnične automatizacije i informatizacije koji će se održati u okviru redovite otvorene konferencije korisnika Integriranog knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Ovogodišnji stručni skup pod nazivom "Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena" održat će se od 28.-29. studenoga 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Stručni skup namijenjen je informacijskim stručnjacima te knjižničarima iz svih vrsta knjižnica neovisno o knjižničnom programu u upotrebi ili stupnju automatizacije i informatizacije poslovanja samih knjižnica.

Cilj stručnoga skupa je potaknuti širu stručnu raspravu te aktualizirati pitanja vezano uz značaj automatizacije, standardizacije i informatizacije knjižničnih poslovanja, potaknuti razmjenu iskustava te predstaviti primjere dobre prakse u primjeni informacijsko-komunikacijske i digitalne tehnologije u knjižničnom poslovanju. Cilj skupa je da se uspostavi platforma za raspravu o primjeni i razvoju standarda, pravilnika i modela u okviru kataložno-bibliografske prakse, naglasi važnost sustavnih ulaganja u primjenu suvremene informacijsko-komunikacijske i digitalne tehnologije te potaknu pitanja vezano uz razvoj sistemskoga knjižničarstva u okviru nacionalne knjižničarske tradicije.

Više informacija i prvi poziv na dostavu sažetaka pogledajte na službenim stranicama skupa.

 

 

Skupni katalog visokoškolskih i znanstvenih knjižnica

Objavljeno: 12.05.2017

Skupni katalog knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja sada je javno dostupan (u testnoj inačici). Katalog omogućuje pronalaženje informacija o tiskanim i elektroničkim izvorima dostupnim u više od 45 knjižničnih kataloga sveučilišnih, visokoškolskih te specijalnih knjižnica u RH (uključujući i fondove NSK i Knjižnice FFZG-a). Korisnicima pruža informaciju o lokaciji pronađene jedinice knjižnične građe kao i podatak o njezinoj dostupnosti te raspoloživosti primjeraka za posudbu u realnom vremenu.

U razvoju zajedničkog kataloga aktivno je sudjelovala, uz NSK i ostale knjižnice iz sustava, i Knjižnica Filozofskog fakulteta. Sve prijedloge za poboljšanje ili uočene nedostake možete dojaviti na adresu skupni@nsk.hr ili na adresu nase Knjižnice (knjiznica@ffzg.hr).

 

 

Jedinstveno pretraživanje baza podataka

Objavljeno: 08.11.2016

Za FFZG je, u okviru nacionalng konzorcija, omogućeno korištenje jedinstvenog pretraživača (EBSCO EDS)  za sve elektroničke izvore u Knjižnici. Pretraživač je za sad u probnom periodu, a isprobati ga možete na ovoj adresi.

EDS Home

Molimo vas da nam javite svoje primjedbe i/ili probleme na koje naiđete u korištenju.

 

 

Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno: 04.11.2016

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a 2016. godine održavat će se od 15. listopada do 15. studenoga pod geslom „Čitam sto na sat“. Iako naša Knjižnica ne sudjeluje u samom službenom programu manifestacije, promicanje knjiga i čitanja vrijedna je akcija kojoj se možemo pridružiti i našim posebnostima. Tom ćemo prigodom prezentirati uslugu "Prilagodbe literature za studente s invaliditetom" te održati dvije izložbe, a u Središnjoj čitaonici možete pregledati koje Vam knjige naši knjižničari preporučuju za čitanje. 

Dođite, čitajte, gledajte, slušajte….uživajte!

04.-19.11. „Knjižničari preporučuju“ : izbor naslova  po preporuci naših knjižničara

Prezentacija usluge:

utorak, 08. 11., u 12.00 sati: " Prilagodba literature za studente s invaliditetom" u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice (predviđeno trajanje: 30-45 minuta)

Izložbe u predvorju Knjižnice:

07. - 12. 11.  Zbirka za istočnu slavistiku te Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnost, Katedra za ruski jezik i književnost organiziraju izložbu pod nazivom: "150 godina romana Zločin i kazna" 

14. - 19. 11. predstavljanje objavljenih djela nastavnika Fakulteta u 2016. godini: "Naši profesori pišu..."

 

 

Smjernice za ostvarivanje otvorenog pristupa publikacijama i podacima istraživanja

Objavljeno: 04.04.2016

Europska komisija objavila je Smjernice za ostvarivanje otvorenog pristupa publikacijama i podacima istraživanja u okviru Obzora 2020. Dokument objašnjava koncept otvorenog pristupa, glavne karakteristike i načine ostvarivanja otvorenog pristupa. Dokument je dostupan ovdje.

 

 

The Mental Lexicon, novi e-časopis u Knjižnici

Objavljeno: 10.03.2016

Studentima i profesorima FF-a dostupan je novi e-časopis.
Pretplata je realizirana zahvaljujući projektu "Istraživanje leksičkog i gramatičkog procesiranja govornika hrvatskog (zdravih i osoba s poteškoćama)" iz programa Potpore istraživanjima Sveučilišta u Zagrebu za 2015., voditeljice prof. dr. sc. Vlaste Erdeljac.

Časopisu možete pristupiti ovdje.

Pretplaćena su, i dostupna,  sljedeća godišta: 2016 (još nije objavljena), 2014, 2013, 2010 i 2008.

 

 

Odaberi pravi časopis: Razmisli. Provjeri. Pošalji.

Objavljeno: 05.10.2015

Prije nekoliko dana započela je međunarodna kampanja THINK. CHECK. SUBMIT., kojom se autorima, posebno mladim istraživačima, pokušava olakšati postupak pronalaženja i prepoznavanja kvalitetnih i pouzdanih časopisa u koje mogu slati radove za objavljivanje. S obzirom na sve veći broj objavljenih radova, na nove časopise koji se stalno pokreću i na brojne priče o nesavjesnim postupcima tzv. 'predatorskih časopisa', nije lako biti siguran u svoj izbor.

Stoga je u okviru spomenute kampanje sastavljen popis za provjeru, pomoću kojeg mozete provjeriti je li časopis kojeg ste odabrali pouzdan.

Više o ovoj kampanji, koju podupiru međunarodne organizacije, ugledne izdavačke kuće i udruženja akademskih knjižnica i izdavača, možete naći ovdje: http://thinkchecksubmit.org/. A više o samoj pojavi 'varljivog' izdavaštva, njegovoj proširenosti i geografskoj zastupljenosti (prema kojoj su kao najizloženije riziku prepoznate zemlje u kojima se u evaluacijskim praksama snažno favoriziraju međunarodne publikacije, ali bez dodatnih provjera kvalitete) možete čitati u novoj studiji C. Shena & B.-C. Bjoerka (http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/230).

 

 

Sage Journals Online

Objavljeno: 03.09.2015

Filozofski fakultet pretplaćen na još jednu važnu zbirku e-časopisa: Sage Journals Online.

SAGE Journals Logo

U okviru zbirke dostupno je oko 550 časopisa iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti, a za svaki naslov mozemo pristupiti cjelovitim tekstovima za godišta od 1999. do danas.
Pretplata je osigurana do kraja 2016.g., zahvaljujući sredstvima iz Programskih ugovora.
U slučaju bilo kakvih pitanja i teškoća u pristupu i pretraživanju, pišite i dojavite nam!

 

 

Omogućen pristup novim zbirkama časopisa!

Objavljeno: 12.06.2015

Sveučilište u Zagrebu je za 2015. godinu pretplatilo nekoliko važnih zbirki elektroničkih časopisa, među kojima neke sadrže i vrlo vrijedne časopise upravo iz humanističkih i društvenih znanosti.

 

Pravo pristupa imaju svi studenti i djelatnici Sveučilišta u Zagrebu:


Osim ovih zbirki, pretplaćene su i dvije zbirke koje pokrivaju područja prirodnih i biomedicinskih znanosti:


Sve zbirke su navedene na popisu baza podataka, ali časopisi koje uključuju još nisu svi uvršteni u Katalog elektroničkih časopisa. Uvrstit ćemo ih čim pribavimo potrebne podatke.

 

 

RSS