Stručni skup Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena

Objavljeno: 09.10.2017

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira stručni skup iz područja knjižnične automatizacije i informatizacije koji će se održati u okviru redovite otvorene konferencije korisnika Integriranog knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Ovogodišnji stručni skup pod nazivom "Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena" održat će se od 28.-29. studenoga 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Stručni skup namijenjen je informacijskim stručnjacima te knjižničarima iz svih vrsta knjižnica neovisno o knjižničnom programu u upotrebi ili stupnju automatizacije i informatizacije poslovanja samih knjižnica.

Cilj stručnoga skupa je potaknuti širu stručnu raspravu te aktualizirati pitanja vezano uz značaj automatizacije, standardizacije i informatizacije knjižničnih poslovanja, potaknuti razmjenu iskustava te predstaviti primjere dobre prakse u primjeni informacijsko-komunikacijske i digitalne tehnologije u knjižničnom poslovanju. Cilj skupa je da se uspostavi platforma za raspravu o primjeni i razvoju standarda, pravilnika i modela u okviru kataložno-bibliografske prakse, naglasi važnost sustavnih ulaganja u primjenu suvremene informacijsko-komunikacijske i digitalne tehnologije te potaknu pitanja vezano uz razvoj sistemskoga knjižničarstva u okviru nacionalne knjižničarske tradicije.

Više informacija i prvi poziv na dostavu sažetaka pogledajte na službenim stranicama skupa.

 

 

Skupni katalog visokoškolskih i znanstvenih knjižnica

Objavljeno: 12.05.2017

Skupni katalog knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja sada je javno dostupan (u testnoj inačici). Katalog omogućuje pronalaženje informacija o tiskanim i elektroničkim izvorima dostupnim u više od 45 knjižničnih kataloga sveučilišnih, visokoškolskih te specijalnih knjižnica u RH (uključujući i fondove NSK i Knjižnice FFZG-a). Korisnicima pruža informaciju o lokaciji pronađene jedinice knjižnične građe kao i podatak o njezinoj dostupnosti te raspoloživosti primjeraka za posudbu u realnom vremenu.

U razvoju zajedničkog kataloga aktivno je sudjelovala, uz NSK i ostale knjižnice iz sustava, i Knjižnica Filozofskog fakulteta. Sve prijedloge za poboljšanje ili uočene nedostake možete dojaviti na adresu skupni@nsk.hr ili na adresu nase Knjižnice (knjiznica@ffzg.hr).

 

 

Jedinstveno pretraživanje baza podataka

Objavljeno: 08.11.2016

Za FFZG je, u okviru nacionalng konzorcija, omogućeno korištenje jedinstvenog pretraživača (EBSCO EDS)  za sve elektroničke izvore u Knjižnici. Pretraživač je za sad u probnom periodu, a isprobati ga možete na ovoj adresi.

EDS Home

Molimo vas da nam javite svoje primjedbe i/ili probleme na koje naiđete u korištenju.

 

 

Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno: 04.11.2016

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a 2016. godine održavat će se od 15. listopada do 15. studenoga pod geslom „Čitam sto na sat“. Iako naša Knjižnica ne sudjeluje u samom službenom programu manifestacije, promicanje knjiga i čitanja vrijedna je akcija kojoj se možemo pridružiti i našim posebnostima. Tom ćemo prigodom prezentirati uslugu "Prilagodbe literature za studente s invaliditetom" te održati dvije izložbe, a u Središnjoj čitaonici možete pregledati koje Vam knjige naši knjižničari preporučuju za čitanje. 

Dođite, čitajte, gledajte, slušajte….uživajte!

04.-19.11. „Knjižničari preporučuju“ : izbor naslova  po preporuci naših knjižničara

Prezentacija usluge:

utorak, 08. 11., u 12.00 sati: " Prilagodba literature za studente s invaliditetom" u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice (predviđeno trajanje: 30-45 minuta)

Izložbe u predvorju Knjižnice:

07. - 12. 11.  Zbirka za istočnu slavistiku te Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnost, Katedra za ruski jezik i književnost organiziraju izložbu pod nazivom: "150 godina romana Zločin i kazna" 

14. - 19. 11. predstavljanje objavljenih djela nastavnika Fakulteta u 2016. godini: "Naši profesori pišu..."

 

 

Smjernice za ostvarivanje otvorenog pristupa publikacijama i podacima istraživanja

Objavljeno: 04.04.2016

Europska komisija objavila je Smjernice za ostvarivanje otvorenog pristupa publikacijama i podacima istraživanja u okviru Obzora 2020. Dokument objašnjava koncept otvorenog pristupa, glavne karakteristike i načine ostvarivanja otvorenog pristupa. Dokument je dostupan ovdje.

 

 

The Mental Lexicon, novi e-časopis u Knjižnici

Objavljeno: 10.03.2016

Studentima i profesorima FF-a dostupan je novi e-časopis.
Pretplata je realizirana zahvaljujući projektu "Istraživanje leksičkog i gramatičkog procesiranja govornika hrvatskog (zdravih i osoba s poteškoćama)" iz programa Potpore istraživanjima Sveučilišta u Zagrebu za 2015., voditeljice prof. dr. sc. Vlaste Erdeljac.

Časopisu možete pristupiti ovdje.

Pretplaćena su, i dostupna,  sljedeća godišta: 2016 (još nije objavljena), 2014, 2013, 2010 i 2008.

 

 

Odaberi pravi časopis: Razmisli. Provjeri. Pošalji.

Objavljeno: 05.10.2015

Prije nekoliko dana započela je međunarodna kampanja THINK. CHECK. SUBMIT., kojom se autorima, posebno mladim istraživačima, pokušava olakšati postupak pronalaženja i prepoznavanja kvalitetnih i pouzdanih časopisa u koje mogu slati radove za objavljivanje. S obzirom na sve veći broj objavljenih radova, na nove časopise koji se stalno pokreću i na brojne priče o nesavjesnim postupcima tzv. 'predatorskih časopisa', nije lako biti siguran u svoj izbor.

Stoga je u okviru spomenute kampanje sastavljen popis za provjeru, pomoću kojeg mozete provjeriti je li časopis kojeg ste odabrali pouzdan.

Više o ovoj kampanji, koju podupiru međunarodne organizacije, ugledne izdavačke kuće i udruženja akademskih knjižnica i izdavača, možete naći ovdje: http://thinkchecksubmit.org/. A više o samoj pojavi 'varljivog' izdavaštva, njegovoj proširenosti i geografskoj zastupljenosti (prema kojoj su kao najizloženije riziku prepoznate zemlje u kojima se u evaluacijskim praksama snažno favoriziraju međunarodne publikacije, ali bez dodatnih provjera kvalitete) možete čitati u novoj studiji C. Shena & B.-C. Bjoerka (http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/230).

 

 

Sage Journals Online

Objavljeno: 03.09.2015

Filozofski fakultet pretplaćen na još jednu važnu zbirku e-časopisa: Sage Journals Online.

SAGE Journals Logo

U okviru zbirke dostupno je oko 550 časopisa iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti, a za svaki naslov mozemo pristupiti cjelovitim tekstovima za godišta od 1999. do danas.
Pretplata je osigurana do kraja 2016.g., zahvaljujući sredstvima iz Programskih ugovora.
U slučaju bilo kakvih pitanja i teškoća u pristupu i pretraživanju, pišite i dojavite nam!

 

 

Omogućen pristup novim zbirkama časopisa!

Objavljeno: 12.06.2015

Sveučilište u Zagrebu je za 2015. godinu pretplatilo nekoliko važnih zbirki elektroničkih časopisa, među kojima neke sadrže i vrlo vrijedne časopise upravo iz humanističkih i društvenih znanosti.

 

Pravo pristupa imaju svi studenti i djelatnici Sveučilišta u Zagrebu:


Osim ovih zbirki, pretplaćene su i dvije zbirke koje pokrivaju područja prirodnih i biomedicinskih znanosti:


Sve zbirke su navedene na popisu baza podataka, ali časopisi koje uključuju još nisu svi uvršteni u Katalog elektroničkih časopisa. Uvrstit ćemo ih čim pribavimo potrebne podatke.

 

 

Haaška deklaracija o otkrivanju znanja u digitalnom dobu

Objavljeno: 11.05.2015

U današnje vrijeme stvaramo podatke više nego ikada prije. Tehnike rudarenja teksta i podataka (Text and Data Mining) široko su prihvaćene, no često ih dovoljno ne koristnimo zbog različitih barijera pristupu podacima poput nejasnih pravnih uvjeta, restriktivnih licencija, nedovoljno vještine ili zbog nerazvijene infrastrukture. Zato se u Haagu krajem 2014. godine okupila skupina od 25 stručnjaka s različitim područjima specijalizacije koja je napisala Haašku deklaraciju o otkrivanju znanja u digitalnom dobu.

Cilj je Deklaracije potaknuti stvaranje dogovora o najboljem načinu za omogućavanje pristupa činjenicama, podacima i idejama koji će u digitalnom dobu voditi prema novim znanjima i otkrićima.

Deklaracija je nedavno objavljena i sada možete pročitajte cijeli tekst Deklaracije te podržati ovu inicijativu svojim potpisom.

U ovom kratkom videu objašnjava se zbog čega je Deklaracija nastala.

The Hague Declaration from Hague Declaration on Vimeo.

 

 

RSS