Nova demonstratorica na Zbirci za periodiku

Objavljeno: 06.03.2019

Za demonstratoricu Zbirke za periodiku izabrana je Ines Meštrić, studentica jednopredmetne kroatistike.

 

 

Kriva je knjižnica - deseta obljetnica preseljenja Knjižnice

Objavljeno: 25.02.2019

U tjednu od 11. do 15. ožujka Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu obilježava desetu obljetnicu preseljenja u novu zgradu. Tijekom tog tjedna, održat će se Pozivni stručni skup "Kriva je Knjižnica" namijenjen kjižničarskoj zajednici, tribina "E-knjiga u znanosti" namijenjena znanstvenicima i nastavnicima te Dan knjiga u organizaciji Studentskog informativnog kutka.


PONEDJELJAK 11. 3. 2019. 9,30-15,30 sati

Pozivni stručni skup "Kriva je Knjižnica" održat će se u ponedjeljak 11. ožujka 2019 godine s početkom u 9,30 sati u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice.

Središnja tema Stručnog skupa je položaj i uloga visokoškolske knjižnice i knjižničara, koja nije nova, ali će se tijekom izlaganja tema sagledati iz konteksta novog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti te novih profesionalnih profila (uklopljeno knjižničarstvo, istraživačko knjižničarstvo…) - program u nastavku poziva.

Sudjelovanje je bez kotizacije.

Zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je prijava na https://goo.gl/forms/3EqMSiFKyDG9egCG3. Prijave su otvorene do popunjenja mjesta ili do 7. ožujka 2019.

Program

09,30-10,00         Otvorenje skupa
10,00-10,30         Feđa Kulenović (Univerzitet u Sarajevu) – Bibliotekar bez biblioteke
10,30-11,30         PANEL - Mostovi nas vežu - mogućnosti suradnje - panelisti: Višnja Novosel (FFZG), mr. sc. Alka Stropnik (ZKD), dr. sc. Jadranka Stojanovski (UNIZD), Draženko Celjak (Srce), dr. sc. Aleksandra Pikić (NSK) (moderatorica Iva Melinščak Zlodi)
11,30-12,00          Otvorenje izložbe uz osvježenje (Mala aula)
12,00-12,30          Ankica Karakaš Radošević (OŠ Đakovečki Selci) - Morski pas ili plava kugla svjetlosti?
12,30-13,30          PANEL - Kriva je Knjižnica - razgovori s korisnicima (Uprava, nastavnici, studenti) – panelisti - doc. dr. sc. Zrinka Božić Blanuša, prof. dr. sc. Anita Peti Stantić, doc. dr. sc. Tomislav Ivanjko, Lorena Drakula, Borna Treska (moderatorica Višnja Novosel)
13,30-13,45          Kratka pauza
13,45-14,15          izv. prof. dr. sc. Ana Barbarić (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, FFZG) - Obrazovanje knjižničara u budućnosti - izazovi i mogućnosti
14,15-15,15          PANEL - Novi knjižničar - panelisti: dr. sc. Dejana Golenko (PravoRI), Irena Kranjec (FFZG), dr. sc. Lea Škorić, (MEF), dr. sc. Bojan Macan (IRB) (moderatorica Marijana Glavica)
15,15-15,30          Zaključci skupa


SRIJEDA 13. 3. 2019. 11-13 sati

Predstavljanje FF open pressa i tribina "E-knjiga u znanosti" održat će se u srijedu 13. 3. 2019. od 11 do 13 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice

Program (moderatorica Iva Melinščak Zlodi)  

  1. Predstavljanje FF open pressa - digitalnih izdanja Filozofskog fakulteta u otvorenom pristupu (Dragan Bagić)
  2. Rasprava o e-knjigama
   • Teme: iskustvima s objavljivanjem e-knjiga, tehnološka rješenja, autorsko pravo, održivost izdavačkih projekata, stjecanje čitateljske publike, vrednovanje elektroničkih publikacija u znanosti, transformacije knjige u novim medijima, budućnost e-knjige i tiskane knjige
   • Sudionici: 
    • doc. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić, Katedra za knjigu i nakladništvo, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, FFZG
    •   izv. prof. dr. sc. Neven Jovanović, Katedra za grčki jezik i književnost, Odsjek za klasičnu filologiju, FFZG  
    • prof. dr. sc. Ida Raffaelli, Odsjek za lingvistiku, FFZG, Područno znanstveno vijeće za humanističke znanosti (potpredsjednica za visoko obrazovanje)
    •   doc. dr. sc. Anera Ryznar, Katedra za stilistiku, Odsjek za Kroatistiku, FFZG, uredništvo portala Stilistika.org  
    • doc. dr. sc. Tihana Rubić, doc. dr. sc. Sanja Potkonjak , Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FFZG, uredništvo hed-biblioteke Hrvatskog etnološkog društva

  ČETVRTAK 14. 3. 2019. 16-20 sati

   Dan knjiga by Studentski informativni kutak pratite na Facebook događaju

   

   

  Vodič o ulozi knjižnica u provedbi Ugovora iz Marakeša

  Objavljeno: 19.02.2019

  Dostupan je hrvatski prijevod vodiča "Getting started", preveden kao "Počnimo", o ulozi knjižnica u provedbi Ugovora iz Marakeša u praksu. 
  Marakeški ugovor stupio je na snagu u rujnu 2016. godine, brže nego ijedan međunarodni ugovor o copyright pravu u posljednih 40 godina. Ugovorom bi se uklonile neke od ključnih barijera kad je riječ o pristupu informacijama za osobe s poteškoćama u čitanju standardnog (crnog) tiska.

  Vodič u sebi sadrži reference koje se tiču propisa u našoj zemlji te navedene kontakte institucija.

  https://www.ifla.org/publications/node/71175

  U nastavku je poveznica na prijevod na hrvatski jezik prilagođen našem zakonodavstvu, autorice Jelene Lešaje iz Hrvatske knjižnice za slijepe:

  https://www.ifla.org/…/do…/getting-started-adaptation-hr.pdf

   

   

   

   

  Ukidanje pristupa EBSCO bazama

  Objavljeno: 08.02.2019

  Nažalost, za pojedine baze koje se nabavljaju na nacionalnoj razini - SocINDEX with Full Text, Academic Search Complete, Business Source Complete, CINAHL with Full Text, EconLit, Inspec, MasterFILE Premier i Regional Business News ukinuta je mogućnost pristupa. Za baze CINAHL, EconLit i Inspec pristup će kroz neko vrijeme biti obnovljen, dok se ostale neće dalje pretplaćivati. Alat za objedinjeno pretraživanje (EDS) za sad još radi, ali bez pristupa EBSCO-vim bazama cjelovitih tekstova je njegova korisnost znatno manja, a vjerojatno će i pristup EDS-u uskoro biti obustavljen.

  Kao zamjenu, preporučujemo korištenje ProQuestove zbirke Social Science Premium Collection.

  Žao nam je zbog svih problema koji će nastati zbog ukidanja pristupa!

   

   

  Ponovno uspostavljen pristup bazi Project MUSE

  Objavljeno: 08.02.2019

  Pristup bazi Project MUSE ponovno je uspostavljen, trebao bi raditi bez poteškoća, i bez daljnjih prekida.

   

   

  Prekid pristupa bazama PsycINFO, PsycARTICLES i Project MUSE

  Objavljeno: 04.02.2019

  Nažalost, trenutno je onemogućen pristup bazama PsycINFO, PsycARTICLES i Project MUSE. Navedene baze nabavljaju se putem nacionalnog konzorcija za elektronicke izvore, u okviru projekta ESF-a, i sada je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u tijeku postupak javne nabave za navedene baze. Ponovno ostvarivanje pristupa očekuje se u ožujku (za PsycINFO i PsycARTICLES) odnsno u svibnju (za Project MUSE). Knjižnica FF-a izvidjet će mogućnosti za eventualno ranije obnavljanje pristupa. 

   

   

  4. odrŽiva tribina Radne grupe za Zelene knjižnice

  Objavljeno: 28.01.2019

  Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Knjižnicom Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavlja s programom "OdrŽIVE tribine Radne grupe za Zelene knjižnice".

  Na tribini pod nazivom Ekološke katastrofe izlagat će ugledni hrvatski znanstvenici:

  dr. sc. NIKOLA BILIŠKOV iz Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković,

  dr. sc. TOMISLAV BOGDANOVIĆ, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, 

  dipl. oec. EDVARD BOGOVIĆ, voditelj službe za promidžbu i sustav posjećivanja u Kopačkom ritu,  

  dr. sc. TIHOMIR MARJANAC, umirovljeni profesor na Geološkom odsjeku PMF-a te

  dr. sc. STANKO URŠIĆ, voditelj više znanstveno-istraživačkih projekata u području dodira fizikalne kemije.

   Program četvrte OdrŽIVE tribine Radne grupe za Zelene knjižnice uređuju knjižničarke Elvira Gotal, Blaženka Klemar Bubić, Jasmina Sočo i Lana Zrnić iz Knjižnice Filozofskog fakulteta i pridružene članice Radne grupe za Zelene knjižnice HKD-a, te Ana Rubić, predsjednica Radne grupe za Zelene knjižnice HKD-a.

   Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta (2. kat) u petak, 1. veljače s početkom u 12 sati.   

   

   

  IFLA CPDWL Satellite Meeting, Zagreb, Croatia

  Objavljeno: 22.01.2019

  IFLA CPDWL predkonferencija "Librarians and information professionals as (pro)motors of change: immersing, including and initiating digital transformation for smart societies" održat će se od 20. do 21. kolovoza 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

  Više o temi i događanju: http://ifla.hkdrustvo.hr/theme/

  Organizatori međunarodne konferencije su IFLA - International Federation of Library Associations and Institutions, Sekcija za stalno stručno usavršavanje i učenje na radu (@IFLA CPDWL), Hrvatsko Knjižničarsko Društvo, NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU te Knjižnice grada Zagreba.

  *VAŽNI DATUMI:

  Dostava sažetaka izlaganja: 25. veljače 2019.
  Obavijest o prihvaćanju sažetka: 18. ožujak 2019.
  Dostava radova: 1. srpanj 2019.
  Datum održavanja konferencije: 20.-21. kolovoz 2019.

   

   

   

   

  ČITATELJSKI KLUB

  Objavljeno: 21.01.2019

  Dragi knjigoljupci,

  ako vam nakon osamljivanja sknjigom nedostaje društvo za razmjenu dojmova, u rasponu od opuštajućeg brbljanja do prštavih rasprava, evo nas, tu smo, družit ćemo se krajem svakog mjeseca i u prijateljskoj atmosferi razgovarati o pročitanom.

  Okvirni plan čitanja:

  *siječanj: Ivica Prtenjača, Brdo

  *veljača: Virginie Despentes, Vernon Suboteks

  *ožujak: Dezdo Kosztolany, Anna Edes

  *travanj: Alessandro Piperno, Progon

  *svibanj: Arnon Grunberg, Tirza

  *lipanj: Eugen Ruge, Kad svjetlost nestaje

  srpanj: Jens Bjorneboe, Trenutak slobode

  Da bi ozračje bilo toplo i domaće,  broj sudionika bit će ograničen pa vas molimo da nam se najavite i kratko predstavite u pisamcu koje ćete uputiti na adresu voditeljice čitateljskog kluba Vanje Kulaš (vkulas@ffzg.hr).

  Napišite nešto o sebi i svojim knjiškim ljubavima :)

  Vidimo se u Knjižnici FF-a :)

   

   

  "NAŠI PROFESORI PIŠU..."

  Objavljeno: 15.01.2019

  Dragi naši,

  i ove godine smo priredili izložbu autorskih radova profesora Filozofskog fakulteta objavljenih u 2018. godini pod nazivom „Naši profesori pišu…“. 
  U prizemlju Knjižnice (prostor ispred liftova) izložene su autorske znanstvene knjige, uredničke knjige i dio zbornika radova kojima su urednici naši profesori, te prijevodi. 

  To je samo mali dio iz bogate godišnje produkcije koju u prosjeku čini više od 1000 znanstvenih monografija, članaka u znanstvenim časopisima i zbornicima radova domaćih i međunarodnih konferencija, stručnih publikacija i radova, te prijevoda znanstvenih i književnih djela.

  Izložbu možete pogledati do kraja ovog tjedna. :)

  Uživajte!

  Vaša Knjižnica FF-a

   

   

  RSS