Otvorena Zelena biciklijada Cikloknjižničara ZKD-a

Objavljeno: 01.10.2018

Danas, 1.10.2018. u 14,00 sati otvorena je Maloj auli Fakulteta (predvorje Knjižnice) putujuća izložba fotografija cikloknjižničara Zagrebačkoga knjižničarskog društva. Tijekom ovog i sljedećeg tjedna uslijedit će i ostala uzbudljiva događanja - pogledajte program i odlučite se što vam se najviše sviđa. Bicikli i knjižničari vole se javno!

 

 

Poziv za prijavu izlaganja za konferenciju NSK o sistemskome knjižničarstvu u sklopu 3. konferencije korisnika Integriranoga knjižničnog sustava NSK

Objavljeno: 17.09.2018

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira konferenciju Sistemsko knjižničarstvo: knjižnični informacijski sustavi i formati: prema postMARC okruženju, koja će se, uz novčanu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održati 3. i 4. prosinca 2018. godine, i to u sklopu redovite godišnje otvorene konferencije korisnika Integriranoga knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja.

Službeni jezik Konferencije je hrvatski, a izlaganja, predstavljanja i radionice mogu biti održani i na engleskome jeziku. Prijavljuju se izlaganja (15 min, uz predviđeno dodatno vrijeme za raspravu), radionice (30 min), predstavljanja programa i usluga (10 min) te posterska izlaganja (5 min). Sažetke izlaganja ili drugih oblika sudjelovanja u programu Konferencije potrebno je sastaviti prema strukturiranome predlošku te poslati do 5. listopada 2018. godine preko mrežno dostupnoga sustava prijave. Nakon provedbe neovisna recenzentskog postupka autori će o ishodu prijave sažetaka biti obaviješteni do 15. listopada 2018. godine.

Cjeloviti radovi s održanoga programa Konferencije poslani do kraja ožujka 2019. godine bit će objavljeni pod licencijom Creative Commons u otvorenome pristupu na mrežnim stranicama Konferencije.

 

 

Radionica Emerald Guide to Getting Published

Objavljeno: 03.09.2018

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pozivaju sve zainteresirane istraživače, nastavnike i studente na radionicu: Emerald Guide to Getting Published koja će se održati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice u četvrtak 13. rujna 2018. u 14.30 sati.

Više informacija u pozivu na poveznici: http://maia.ffzg.hr/att/2018/08/emerald_radionica.pdf

 

 

Knjižnica uvrštena među 32 najljepše knjižnice svijeta

Objavljeno: 11.06.2018

Naša je Knjižnica, prema izboru mrežne enciklopedije arhitekture wikiarquitectura.com, uvrštena među 32 najljepše knjižnice svijeta. Na tom se popisu, uz ostale, našla zajedno s Aleksandrijskom knjižnicom, Arapskim institutom u Parizu te Gradskom knjižnicom u Seattleu.

Velika čast i za naš Fakultet i za autore projekta, arhitektonski ured Vulin i Ileković.

 

 

Izložba Ukrajinistika na Sveučilištu u Zagrebu: 20 godina

Objavljeno: 24.05.2018

Katedra za ukrajinski jezik i književnost i Knjižnica FFZG-a predstavljaju izložbu Ukrajinistika na Sveučilištu u Zagrebu: 20 godina. Izložba će biti postavljena u predvorju Knjižnice (ispred liftova) od ponedjeljka 28. svibnja do 2. lipnja 2018. godine.

Na izložbi će biti predstavljeni plakati posvećeni povijesti i aktivnostima Studija ukrajinskog jezika književnosti od osnutka (ak. god. 1997./1998.) do danas te zbirka autorskih izdanja nastavnika Katedre za ukrajinski jezik i književnost, udžbenici, hrvatski prijevodi ukrajinske lirike i proze, biblioteka Ucrainiana Croatica i druga prigodna izdanja.

 

 

Nova usluga Knjižnice - rezervacija građe

Objavljeno: 22.05.2018

Od kraja travnja na snazi je novi Pravilnik o uvjetima i načinu korištenja građe u našoj Knjižnici (http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/pravilnik_2018). S tim pravilnikom omogućen je razvoj novih usluga.

 Jedna od novih usluga koju trenutno razvijamo je i usluga rezervacije građe koja će biti dostupna od 1.6.2018. godine. Kako je usluga još u fazi razvoja, bit ćemo zahvalni na vašem strpljenju i razumijevanju, kao i na povratnoj informaciji. Više o usluzi rezervacija možete naći na stranicama Knjižnice:

http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/posudba#id1BFjjaMIN-Pho5U10-ao-w

Ujedno molimo sve koji imaju zaduženu građu kojoj je prošao rok posudbe da je vrate.

 

 

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Objavljeno: 21.05.2018

U utorak, 22. svibnja 2018. u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta obilježit će se Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Program započinje u Maloj auli (prostor ispred Knjižnice) u 10 sati prikazom dijela izložbe O životinjama i ljudima, a nastavak programa slijedi u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice, gdje će se izlagači s Filozofskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i iz Parka prirode Medvednica dotaknuti teme bioraznolikosti iz različitih aspekata (književnost, lingvistika, ekologija...).

Početkom godine Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu uključila se u Mrežu zelenih knjižnica koja djeluje na nacionalnoj razini i bavi se jačanjem svijesti i informiranjem korisnika o održivom društvu i zaštiti okoliša.

Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti nastavak je ciklusa zelenih tema u Knjižnici Filozofskog fakulteta.

Moderatorica predavanja je Sanja Kovačević.

 

 

Dani ruskog jezika i kulture

Objavljeno: 17.05.2018

Od 21. do 25. svibnja na Fakultetu održavaju se Dani ruskog jezika i kulture. Osim zanimljivih predavanja, u predvorju Knjižnice (ispred liftova) možete pogledati izložbu nastavne literature.

 

 

100. godina od Bergmanova rođenja

Objavljeno: 14.05.2018

Katedra za skandinavistiku i Knjižnica organiziraju obilježavanje 100. obljetnice rođenja švedskog autora Ingmara Bergmana. Jubilej će proslaviti tematskom izložbom, projekcijom filmova (s titlom) tijekom otvorene nastave na kolegiju Švedska književnost i film 1 te prezentacijom šaha.

PROGRAM:

Mala aula (prostor ispred Knjižnice) i Predvorje Knjižnice
14.-20. svibnja – tematska izložba

Konferencijska dvorana (2. kat Knjiznice)

15. svibnja, 15,30-18,30 Sedmi pečat - film
15. svibnja, 18,30-20,00 prezentacija šaha
22. svibnja, 15,30-18,30 Persona - film
24. svibnja, 14,00-17,00 Nepozvani kod Bergmana - film

Više o jubileju možete pronaći na poveznici
http://www.ingmarbergman.se/en

 

 

Novi Pravilnik o uvjetima i načinu korištenja građe i usluga Knjižnice

Objavljeno: 25.04.2018

Na poveznici možete pristupiti važećem Pravilniku o uvjetima i načinu korištenja građe i usluga Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Inačica u .pdf formatu
http://dokumenti.ffzg.unizg.hr/pravilnici/2018/04/25/pravilnik-o-uvjetima-i-nacinu-koristenja-grade-i-usluga-knjiznice-filozofskog-fakulteta-u-zagrebu

Inačica u .html formatu
http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/pravilnik_2018

Donošenjem ovog Pravilnika ispunjene su pretpostavke za uvođenje novih usluga. Molimo korisnike i korisnice za razumijevanje tijekom idućih mjeseci dok se sustavi potpuno ne prilagode novom poslovanju.

 

 

RSS