Knjižnica obilježava Svjetski dan glasa

Objavljeno: 10.04.2018

Knjižnica obilježava Svjetski dan glasa 16. travnja predavanjem i izložbom knjiga o glasu:

  • u 12 sati u Konferencijskoj dvorani (2. kat Knjižnice), održat će se predavanje "Brinimo o glasu kao i stasu" koje će održati Iva Bašić, mag. phon. s Odsjeka za fonetiku;
  • na 4. katu Knjižnice tijekom ponedjeljka 16.4. biti će postavljena izložba knjiga o glasu.

Svjetski dan glasa slavi se 16. travnja i obilježavaju ga svi oni koji se bave fenomenom ljudskog glasa (liječnici otorinolaringolozi, fonijatri, fonetičari, glasovni terapeuti itd.). Ideja je nastala u Brazilu 1999. godine poslije kongresa liječnika fonijatara, otorinolaringologa i drugih koji se bave glasom. Te godine zabilježen je uzastopni porast tumora grla i glasnica pa je odlučeno da se svake godine skrene pažnja na te probleme, ali i da se sustavno daju upute i edukacija kako sačuvati glas. Svjetski dan glasa bi trebao potaknuti na razmišljanje o problemima koje donosi loša briga o glasu, loša glasovna tehnika, kriva uporaba glasa te loše navike kao što su pušenje ili vikanje.

Glavna organizatorica obilježavanja je Irena Martinović, voditeljica Zbirke za fonetiku (irmartin@ffzg.hr).

 

 

Poziv na konvenciju Dani otvorenih računarskih sustava / Hrvatska konvencija Linux korisnika 2018

Objavljeno: 09.04.2018

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet - HrOpen i Hrvatska udruga Linux korisnika - HULK pozivaju Vas da posjetite najstariju i najveću hrvatsku konvenciju o otvorenim sustavima, Open Sourceu, otvorenom hardveru, GNU/Linuxu i informatičkim normama:

Dani otvorenih računarskih sustava / Hrvatska konvencija Linux korisnika 2018
DORS/CLUC 2018
               
koja će se održati na FER-u od 19. 4. - 20. 4. 2018.

Studenti se mogu besplatno prijaviti putem niže navedene poveznice, a uz Student+ kotizaciju i uplatu od 50 kn dobivate konferencijsku majicu. Prijavu na konferenciju izvršite putem poveznice:

https://2018.dorscluc.org/registration/student/

Djelatnicima je omogućeno prisustvovanje konferenciji po povlaštenoj kotizaciji putem poveznice na adresi:

https://2018.dorscluc.org/registration/academic/

Više o konferenciji možete saznati na adresi: https://2018.dorscluc.org/.

 

 

Suradnja u društvenim i humanističkim znanostima u umreženom europskom istraživačkom prostoru

Objavljeno: 26.03.2018

Institut Ruđer Bošković i DARIAH-HR organiziraju radionicu 'Suradnja u društvenim i humanističkim znanostima u umreženom europskom istraživačkom prostoru', koja će se održati 29.03.2018. na Institutu Ruđer Bošković od 13:00 do 15:00.

Ciljevi seminara:
Danas je digitalizacija sveprisutna u globalnim razmjerima u svim znanstvenim disciplinama, istraživanjima ali i svakodnevnom radu. Digitalizacija je omogućila razvoj novih platformi i alata temeljenima na naprednim računalnim servisima koje čine naš rad jednostavnijim, bržim ali i otvorila mogućnost boljeg povezivanja pojedinaca, bržu razmjenu informacija, podataka i alata između svih dionika te omogućila zajedničko djelovanje na globalnoj razini. Europa je taj proces prepoznala i objedinila sve njegove dijelove pod jednim nazivom - europski otvoreni znanstveni prostor.
Cilj ovog seminara je pokazati kuda ide Europa u smjeru razvoja otvorene znanosti, koje su mogućnosti međusobne suradnje te kako napredni računalni servisi i alati mogu doprinijeti razvoju humanističkih i društvenih znanosti. Na radionici će se predstaviti 4 europska projekta iz područja humanistike i društvenih znanosti kroz koje se planira ostvariti čvršća suradnja te tako osnažiti humanističke i društvene znanosti u Republici Hrvatskoj.

Više informacija (program i obrazac za prijavu) možete naći ovdje: http://dariah.hr/hr/dogadjaji-i-aktivnosti/suradnja-u-drustvenim-i-humanistickim-znanostima-u-umrezenom-europskom-istrazivackom-prostoru/

 

 

Knjižnica obilježava Svjetski dan voda

Objavljeno: 13.03.2018

Pozivamo vas na obilježavanje Svjetskog dana voda koje će se održati u četvrtak, 22. 3. 2018. u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta pod nazivom Voda - izvor znanja.

Program obuhvaća predavanja na temu vode (u književnosti, etnologiji, kroz povijest), a prate ga i dvije izložbe te dva kratka dokumentarna filma.

Početkom godine Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu uključila se u Mrežu zelenih knjižnica koja djeluje na nacionalnoj razini i bavi se jačanjem svijesti i informiranjem korisnika o održivom društvu i zaštiti okoliša.

Obilježavanjem Svjetskog dana voda započinje ciklus zelenih tema u Knjižnici Filozofskog fakulteta.

https://www.facebook.com/KnjiznicaFFZG/

 

 

Dani otvorenih vrata Filozofskog fakulteta 23. i 24. veljače 2018.

Objavljeno: 22.02.2018

Dani otvorenih vrata na Filozofskom fakultet održat će se u petak, 23. velječe i u subotu, 24. veljače 2018. god. Prvenstveno su namijenjeni maturantima, a dobrodošli su svi. Više informacija možete pogledati ovdje.

 

 

Tribina i radionica u okviru projekta e-Izvori

Objavljeno: 21.02.2018

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u petak, 16. ožujka 2018. godine s početkom u 11:00 sati organizira tribinu pod nazivom Izazovi i perspektive u jačanju konkurentnosti hrvatske znanstvene i visokoškolske zajednice i radionicu e-Izvori: iskustva i planovi. Tribina i radionica održavaju se u okviru projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori.

Više informacija i obrazac za prijavu naći ćete na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

 

 

Traži se demonstrator/ica na Zbirci za arheologiju

Objavljeno: 09.02.2018

Zbirka za arheologiju Knjižnice Filozofskog fakulteta objavljuje natječaj za novog demonstratora/icu u ljetnom semestru ak. god. 2017/18. Posao demonstratora obuhvaća  dežurstvo od 6 sati tjedno, a  demonstratura iznosi 250 kn mjesečno (s tim da se isplata vrši nakon završetka semestra na temelju studentskog ugovora).
Prednost: student/ica arheologije i informacijskih znanosti.
Sve zainteresirane studente arheologije molimo da se jave s kratkim životopisom na mail

mcibilic@ffzg.hr

Rad počinje s 1. 3. 2018.

 

 

Izložba Feral na Filozofskom fakultetu

Objavljeno: 07.02.2018

U predvorju Knjižnice (ispred liftova) od 5. - 16. veljače postavljena je izložba Feral na Filozofskom fakultetu. Autorica izložbe je Irena Kranjec, viša knjiž., a suradnici na izložbi su: Saša Gorički, Marijana Glavica, Daniela Sestrić, Sanja Kovačević i studentica Maja Čabrijan.

Izložba je na određeni je način in memoriam nedavno preminulom Predragu Luciću (12. veljače 1964. - 10. siječnja 2018.), jednom od osnivača satiričkog političkog tjednika Feral Tribunea, uredniku Biblioteke Feral Tribune, pjesniku, novinaru. Ova je izložba pregled samo djelića onoga što je stvarao zajedno s Borisom Dežulovićem i Viktorom Ivančićem i što se može naći u fondu Knjižnice Filozofskog fakulteta. U okviru izložbe je i video podsjetnik na njihovu podršku studentima Fakulteta 2009. godine u borbi protiv komercijalizacije obrazovanja.

 

 

Izložba za dnevno svjetlo - poziv

Objavljeno: 18.12.2017

Srdačno vas pozivamo na komornu Izložbu za dnevno svjetlo: MIKRO-minijature u digitalizaciji i augmentaciji: IZ POLARNIH KRAJOLIKA & 40-tak Ljekovitih reljefa/medaljona autorice Melite Matulić Jeleč.

Izložba je postavljena u vitrine Knjižnice našeg Fakulteta, u prizemlju. Može se razgledati do 22.12. u radno vrijeme Knjižnice: http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/ [21.12. od 8.00-do 12.00]

 

 

Stručni skup Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena

Objavljeno: 09.10.2017

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira stručni skup iz područja knjižnične automatizacije i informatizacije koji će se održati u okviru redovite otvorene konferencije korisnika Integriranog knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Ovogodišnji stručni skup pod nazivom "Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena" održat će se od 28.-29. studenoga 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Stručni skup namijenjen je informacijskim stručnjacima te knjižničarima iz svih vrsta knjižnica neovisno o knjižničnom programu u upotrebi ili stupnju automatizacije i informatizacije poslovanja samih knjižnica.

Cilj stručnoga skupa je potaknuti širu stručnu raspravu te aktualizirati pitanja vezano uz značaj automatizacije, standardizacije i informatizacije knjižničnih poslovanja, potaknuti razmjenu iskustava te predstaviti primjere dobre prakse u primjeni informacijsko-komunikacijske i digitalne tehnologije u knjižničnom poslovanju. Cilj skupa je da se uspostavi platforma za raspravu o primjeni i razvoju standarda, pravilnika i modela u okviru kataložno-bibliografske prakse, naglasi važnost sustavnih ulaganja u primjenu suvremene informacijsko-komunikacijske i digitalne tehnologije te potaknu pitanja vezano uz razvoj sistemskoga knjižničarstva u okviru nacionalne knjižničarske tradicije.

Više informacija i prvi poziv na dostavu sažetaka pogledajte na službenim stranicama skupa.

 

 

RSS