Izložba "Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!"

Objavljeno: 03.04.2019

Knjižnica Filozofskog fakulteta je domaćin 'putujućoj' izložbi Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?! Možete je pogledati od 1. do 19. travnja u predvorju Knjižnice.
 

Izložba je nastala suradnjom Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Svrha je izložbe obavijestiti javnost o vrijednosti primjene Direktive 2017/1564 Europskoga parlamenta i Vijeća kojom se obvezuju države članice na implementaciju odredaba Ugovora iz Marakeša u nacionalno zakonodavstvo
čime bi se poboljšala dostupnost knjiga, e-knjiga, periodičnih publikacija, novina, časopisa i drugih djela u pisanome obliku, notnih zapisa i drugoga tiskanog materijala osobama koje su slijepe, imaju oštećenje vida ili imaju teškoće čitanja i disleksiju.

Izložba je do sada bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Studijskom centru socijalnog rada, Knjižnicama grada Zagreba, Knjižnici Marina Držića, Pravnom fakultetu, Ekonomskom fakultetu i Učiteljskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

 

Vaša Knjižnica FF-a

 

 

NOVOST! Prostorija za grupni rad i sastanke

Objavljeno: 19.03.2019

Poštovani,

 

u Knjižnici je od ovog tjedna dostupna za korištenje još jedna dvorana - Seminarska dvorana na 3. katu. Dvorana je namijenjena isključivo studentima i zaposlenicima Fakulteta, prikladna je za grupni rad i sastanke. Ima 12 mjesta.

 

Postupak rezervacije isti je kao i kod drugih dvorana u Knjižnici uz iznimku:

za korištenje Seminarske dvorane za grupni rad, studenti se mogu obratiti direktno na pult 3. kata i rezervirati 1 termin unaprijed (ili mailom na dmucnjak@ffzg.hr).

Ako je Dvorana slobodna, mogu je koristiti odmah.

Za grupni rad studenata, nije potrebno pisati molbu, dovoljno je rezervirati termin.

 

Korisnici se prije korištenja obavezno moraju evidentirati na pultu 3. kata.

 

Više informacija, dostupnost Dvorane i njezin izgled možete naći na stranicama Knjižnice:

http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/rezervacija-dvorana

 

Vaša Knjižnica

 

 

FF Open Press i tribina "E-knjiga u znanosti"

Objavljeno: 12.03.2019

Knjige u izdanju Filozofskog fakulteta odsad su dostupne i digitalnom obliku. Prvih 10 knjiga u otvorenom pristupu možete naći na platformi FF Open Press.

Više o FF Open Press-u možete čuti na predstavljanju, 13.3.2019. u 11 sati u konferencijskoj dvorani Knjižnice, od prodekana prof. dr. sc. Dragana Bagića.

Nakon predstavljanja slijedi tribina E-knjiga u znanosti, gdje ćemo o pitanjima objavljivanja e-knjiga, tehnoloških rješenja, autorskog prava, održivosti izdavačkih projekata, stjecanju čitateljske publike, vrednovanju i vidljivosti elektroničkih publikacija u znanosti, transformacijama knjige u novim medijima te budućnosti e-knjige i tiskane knjige, razgovarati s: doc. dr. sc. Ivanom Hebrang Grgić, izv. prof. dr. sc. Nevenom Jovanovićem, prof. dr. sc. Idom Raffaelli,  doc. dr. sc. Anerom Ryznar, doc. dr. sc. Tihanom Rubić i doc. dr. sc. Sanjom Potkonjak.

 

 

Traži se demonstrator/ica na Zbirci za germanistiku i nederlandistiku

Objavljeno: 12.03.2019

 

Zbirka za germanistiku i nederlandistiku Knjižnice Filozofskog fakulteta objavljuje natječaj za novog demonstratora/icu u ljetnom semestru ak. god. 2018./19.

Posao demonstratora obuhvaća tjedni rad od 6 sati, a demonstratura iznosi 250 kn mjesečno (s tim da se isplata vrši nakon završetka semestra na temelju studentskog ugovora).

Prednost: student/ica s kombinacijom germanistika/nederlandistika i informacijske znanosti.

Početak rada: 1.4.2019.

Sve zainteresirane studente germanistike ili nederlandistike molimo da se jave s kratkim životopisom do 15.3. na mail:bklemar@ffzg.hr 

 

 

Nova demonstratorica na Zbirci za periodiku

Objavljeno: 06.03.2019

Za demonstratoricu Zbirke za periodiku izabrana je Ines Meštrić, studentica jednopredmetne kroatistike.

 

 

Kriva je knjižnica - deseta obljetnica preseljenja Knjižnice

Objavljeno: 25.02.2019

U tjednu od 11. do 15. ožujka Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu obilježava desetu obljetnicu preseljenja u novu zgradu. Tijekom tog tjedna, održat će se Pozivni stručni skup "Kriva je Knjižnica" namijenjen kjižničarskoj zajednici, tribina "E-knjiga u znanosti" namijenjena znanstvenicima i nastavnicima te Dan knjiga u organizaciji Studentskog informativnog kutka.


PONEDJELJAK 11. 3. 2019. 9,30-15,30 sati

Pozivni stručni skup "Kriva je Knjižnica" održat će se u ponedjeljak 11. ožujka 2019 godine s početkom u 9,30 sati u Konferencijskoj dvorani na drugom katu Knjižnice.

Središnja tema Stručnog skupa je položaj i uloga visokoškolske knjižnice i knjižničara, koja nije nova, ali će se tijekom izlaganja tema sagledati iz konteksta novog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti te novih profesionalnih profila (uklopljeno knjižničarstvo, istraživačko knjižničarstvo…) - program u nastavku poziva.

Sudjelovanje je bez kotizacije.

Zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je prijava na https://goo.gl/forms/3EqMSiFKyDG9egCG3. Prijave su otvorene do popunjenja mjesta ili do 7. ožujka 2019.

Program

09,30-10,00         Otvorenje skupa
10,00-10,30         Feđa Kulenović (Univerzitet u Sarajevu) – Bibliotekar bez biblioteke
10,30-11,30         PANEL - Mostovi nas vežu - mogućnosti suradnje - panelisti: Višnja Novosel (FFZG), mr. sc. Alka Stropnik (ZKD), dr. sc. Jadranka Stojanovski (UNIZD), Draženko Celjak (Srce), dr. sc. Aleksandra Pikić (NSK) (moderatorica Iva Melinščak Zlodi)
11,30-12,00          Otvorenje izložbe uz osvježenje (Mala aula)
12,00-12,30          Ankica Karakaš Radošević (OŠ Đakovečki Selci) - Morski pas ili plava kugla svjetlosti?
12,30-13,30          PANEL - Kriva je Knjižnica - razgovori s korisnicima (Uprava, nastavnici, studenti) – panelisti - doc. dr. sc. Zrinka Božić Blanuša, prof. dr. sc. Anita Peti Stantić, doc. dr. sc. Tomislav Ivanjko, Lorena Drakula, Borna Treska (moderatorica Višnja Novosel)
13,30-13,45          Kratka pauza
13,45-14,15          izv. prof. dr. sc. Ana Barbarić (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, FFZG) - Obrazovanje knjižničara u budućnosti - izazovi i mogućnosti
14,15-15,15          PANEL - Novi knjižničar - panelisti: dr. sc. Dejana Golenko (PravoRI), Irena Kranjec (FFZG), dr. sc. Lea Škorić, (MEF), dr. sc. Bojan Macan (IRB) (moderatorica Marijana Glavica)
15,15-15,30          Zaključci skupa


SRIJEDA 13. 3. 2019. 11-13 sati

Predstavljanje FF open pressa i tribina "E-knjiga u znanosti" održat će se u srijedu 13. 3. 2019. od 11 do 13 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice

Program (moderatorica Iva Melinščak Zlodi)  

  1. Predstavljanje FF open pressa - digitalnih izdanja Filozofskog fakulteta u otvorenom pristupu (Dragan Bagić)
  2. Rasprava o e-knjigama
   • Teme: iskustvima s objavljivanjem e-knjiga, tehnološka rješenja, autorsko pravo, održivost izdavačkih projekata, stjecanje čitateljske publike, vrednovanje elektroničkih publikacija u znanosti, transformacije knjige u novim medijima, budućnost e-knjige i tiskane knjige
   • Sudionici: 
    • doc. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić, Katedra za knjigu i nakladništvo, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, FFZG
    •   izv. prof. dr. sc. Neven Jovanović, Katedra za grčki jezik i književnost, Odsjek za klasičnu filologiju, FFZG  
    • prof. dr. sc. Ida Raffaelli, Odsjek za lingvistiku, FFZG, Područno znanstveno vijeće za humanističke znanosti (potpredsjednica za visoko obrazovanje)
    •   doc. dr. sc. Anera Ryznar, Katedra za stilistiku, Odsjek za Kroatistiku, FFZG, uredništvo portala Stilistika.org  
    • doc. dr. sc. Tihana Rubić, doc. dr. sc. Sanja Potkonjak , Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FFZG, uredništvo hed-biblioteke Hrvatskog etnološkog društva

  ČETVRTAK 14. 3. 2019. 16-20 sati

   Dan knjiga by Studentski informativni kutak pratite na Facebook događaju

   

   

  Vodič o ulozi knjižnica u provedbi Ugovora iz Marakeša

  Objavljeno: 19.02.2019

  Dostupan je hrvatski prijevod vodiča "Getting started", preveden kao "Počnimo", o ulozi knjižnica u provedbi Ugovora iz Marakeša u praksu. 
  Marakeški ugovor stupio je na snagu u rujnu 2016. godine, brže nego ijedan međunarodni ugovor o copyright pravu u posljednih 40 godina. Ugovorom bi se uklonile neke od ključnih barijera kad je riječ o pristupu informacijama za osobe s poteškoćama u čitanju standardnog (crnog) tiska.

  Vodič u sebi sadrži reference koje se tiču propisa u našoj zemlji te navedene kontakte institucija.

  https://www.ifla.org/publications/node/71175

  U nastavku je poveznica na prijevod na hrvatski jezik prilagođen našem zakonodavstvu, autorice Jelene Lešaje iz Hrvatske knjižnice za slijepe:

  https://www.ifla.org/…/do…/getting-started-adaptation-hr.pdf

   

   

   

   

  Ukidanje pristupa EBSCO bazama

  Objavljeno: 08.02.2019

  Nažalost, za pojedine baze koje se nabavljaju na nacionalnoj razini - SocINDEX with Full Text, Academic Search Complete, Business Source Complete, CINAHL with Full Text, EconLit, Inspec, MasterFILE Premier i Regional Business News ukinuta je mogućnost pristupa. Za baze CINAHL, EconLit i Inspec pristup će kroz neko vrijeme biti obnovljen, dok se ostale neće dalje pretplaćivati. Alat za objedinjeno pretraživanje (EDS) za sad još radi, ali bez pristupa EBSCO-vim bazama cjelovitih tekstova je njegova korisnost znatno manja, a vjerojatno će i pristup EDS-u uskoro biti obustavljen.

  Kao zamjenu, preporučujemo korištenje ProQuestove zbirke Social Science Premium Collection.

  Žao nam je zbog svih problema koji će nastati zbog ukidanja pristupa!

   

   

  Ponovno uspostavljen pristup bazi Project MUSE

  Objavljeno: 08.02.2019

  Pristup bazi Project MUSE ponovno je uspostavljen, trebao bi raditi bez poteškoća, i bez daljnjih prekida.

   

   

  Prekid pristupa bazama PsycINFO, PsycARTICLES i Project MUSE

  Objavljeno: 04.02.2019

  Nažalost, trenutno je onemogućen pristup bazama PsycINFO, PsycARTICLES i Project MUSE. Navedene baze nabavljaju se putem nacionalnog konzorcija za elektronicke izvore, u okviru projekta ESF-a, i sada je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u tijeku postupak javne nabave za navedene baze. Ponovno ostvarivanje pristupa očekuje se u ožujku (za PsycINFO i PsycARTICLES) odnsno u svibnju (za Project MUSE). Knjižnica FF-a izvidjet će mogućnosti za eventualno ranije obnavljanje pristupa. 

   

   

  RSS