OBAVIJEST O IZMJENI RADNOG VREMENA!

Objavljeno: 19.12.2018

Dragi naši, obavještavamo vas da je došlo do izmjena u radnom vremenu Knjižnice tijekom blagdana.

Knjižnica će biti ZATVORENA od subote 22. 12. 2018. do srijede 2. 1. 2019.

U razdoblju od srijede 2. 1. do petka 4. 1. radno vrijeme Knjižnice bit će od 9 do 16 sati i za korisnike će biti OTVORENA samo čitaonica u prizemlju.

Subota 5.1. je neradna.

Građu s ostalih katova moći ćete posuditi u prizemlju.

U ponedjeljak 7. 1. 2019. počinjemo s radom u običajenom radnom vremenu (prizemlje od 7.30, odnosno katovi od 8 do 20 sati).

Vaša Knjižnica FF-a

 

 

RADNO VRIJEME - ČETVRTAK!

Objavljeno: 18.12.2018

Podsjećamo, Knjižnica će u četvrtak 20. prosinca raditi do 12.00 zbog Božićnog domjenka!

U petak radimo u uobičajenom radnom vremenu od 7.30 do 20.00.

Vaša Knjižnica FF-a

 

 

Izložba Ivan Cankar

Objavljeno: 14.12.2018

U predvorju 3. kata Knjižnice Filozofskog fakulteta posjetite izložbu povodom 100. godišnjice smrti velikog slovenskog književnika Ivana Cankara (1876. - 1918.).

Izložba je postavljena u organizaciji Odsjeka za južnoslavenske jezike.

Otvorena je do 15. prosinca 2018. godine.

 

Veselimo se vašem posjetu!

 

Knjižnica FF

 

 

Radno vrijeme tijekom blagdana

Objavljeno: 11.12.2018

Knjižnica će tijekom nadolazećih blagdana za korisnike biti zatvorena od subote 22.12.2018. do nedjelje 6.1.2019. U ponedjeljak, 7. siječnja počinjemo s radom u običajenom radnom vremenu (od 7,30 Prizemlje, odn. od 8,00 katovi do 20,00 sati).

 

 

Izložba "Camilla Lucerna"

Objavljeno: 27.11.2018

Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Austrijski kulturni forum Zagreb pozivaju vas na otvorenje izložbe „Camilla Lucerna“ 5. prosinca 2018. u 12 sati u predvorju Knjižnice.

Camilla Lucerna rođena je 24. lipnja 1868. u pokrajini Trentino, današnja Italija. Bila je hrvatsko-austrijska germanistica i slavistica, književnica i prevoditeljica te posrednica između dviju kultura. Pripadnica je prve generacije učiteljica na ženskom Liceju u Zagrebu i bila je jedna od prvih pet izvanrednih slušačica na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu te ujedno i na Sveučilištu. Studirala je u Zagrebu i Beču i prva je žena čiji su radovi bili tiskani u Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.  Važno je spomenuti i njenu studiju iz 1910. godine o Goetheovoj "Bajci" ("Das Märchen. Goethes Naturphilosophie als Kunstwerk"), a izrazito je bila cijenjena i među hrvatskim piscima čija je brojna djela prevela na njemački jezik.   

Izložba je na hrvatskom i njemačkom jeziku i moći ćete je pogledati do petka 21. prosinca. 

Autorice izložbe su Blaženka Klemar Bubić i Lorena Martinić.

Veselimo se vašem dolasku!

Knjižnica FF

 

 

Izložba "Bića koja baštinimo" u Mjesecu hrvatske knjige

Objavljeno: 08.11.2018

 

Knjižnica FF vas poziva na izložbu pod nazivom "Bića koja baštinimo" koja će trajati od 8. do 15. studenog.

U prizemlju Knjižnice bit će izložene knjige i popratni materijali kojima će se pokušati dočarati fantastična bića koja su dio naše povijesne, kulturne, književne i usmenoknjiževne baštine. Izložba je organizirana povodom Mjeseca hrvatske knjige koja se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Tema ovogodišnje manifestacije je 'hrvatska kulturna baština' jer je Europska komisija proglasila 2018. godinu Europskom godinom kulturne baštine.

Da podsjetimo, Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Veselimo se vašem dolasku!

Knjižnica FF

 

 

Laboratorij ludog znanstvenika i izložba knjiga Mary Shelley

Objavljeno: 25.10.2018

 

Povodom obilježavanja 200 godina od objavljivanja romana Frankenstein engleske autorice Mary Shelley Odsjek za anglistiku i Knjižnica Filozofskog fakulteta pridružili su se svjetskoj proslavi tog događaja pod nazivom Frankreads (https://frankenreads.org/ ) organiziranjem događanja “Frankenstein's Mad Scientist Laboratory” od 29. listopada do 9. studenog. U sklopu događanja dr. sc. Martina Domines Veliki održat će predavanje pod naslovom “Frankenstein and the Alpine Utopia” koje će biti uvod u prikazivanje filma Frankenstein (1994) Kennetha Branagha s Robertom de Nirom u glavnoj ulozi.

Predavanje i projekcija filma održat će se 29. listopada 2018.  u 14,00 sati u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta.

U fakultetskoj knjižnici bit će postavljena izložba knjiga iz fonda knjižnice koje su povezane s romanom Frankenstein ili s autoricom Mary Shelley – različita izdanja romana Frankenstein, prijevodi romana na hrvatski jezik, književnokritička djela o romanu i autorici te njezina pisma, dnevnici i biografije.

Sve će se to događati u okruženju autentičnog laboratorija ludog znanstvenika opremljenog starinskim aparatima, blještavim epruvetama i drugim zastrašujućim rekvizitima.

 

 

Autorsko pravo i licencije Creative Commons u znanstvenom izdavaštvu

Objavljeno: 23.10.2018

Zašto danas sve više domaćih i međunarodnih časopisa objavljuje radove pod Creative Commons licencijama i sve vise pažnje posvećuje uređivanju autorskopravnih odnosa? Što CC licencije znače za autore, što za urednike i izdavače, a što za čitatelje? Koju licenciju odabrati? Kada časopisi smiju radove označiti CC licencijama i što sve pritom moraju napraviti? Što o CC licencijama trebaju znati autori čije će knjige biti objavljene u digitalnom izdanju FF-pressa? Što o autorskom pravu trebaju znati mentori i studenti-autori diplomskih radova koji se pohranjuju u repozitoriju FF-a? Zašto će financijeri europskih projekata tražiti da rezultati budu objavljeni u otvorenom pristupu i kako udovoljiti njihovim kriterijima?

Radionicu (izlaganje o navedenim pitanjma s primjerima dobre prakse, praćeno raspravom) će održati Iva Melinščak Zlodi, u četvrtak 25.10. (11-12:30) i petak 26.10. (13:30-15) u Konferencijskoj dvorani Knjiznice.


 

 

Probni pristup ProQuestovim bazama - do 10.12.2018.

Objavljeno: 18.10.2018

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice otvoren je probni pristup bazama ProQuest Central i SciTech Premium Collection.

Bazama možete pristupiti s fakulteta i od kuće (login s aai@edu.hr).

PROQUEST CENTRAL je multidisciplinarna zbirka koja uključuje  publikacije (uglavnom časopise, ali i velik broj knjiga i zbornika) iz različitih znanstvenih područja, uključujući društvene  i humanističke znanosti. Usporediva je s nama prethodno dostupnim bazama tvrtke EBSCO: Academic Search Complete, Master File Complete i SocIndex, ali im se dijelom razlikuju obuhvati časopisa.

Na istoj adresi možete pristupiti i pretplaćenim ProQuestovim bazama Academic Video Online i ProQuest Dissertations & Theses Global.

 

 

U petak 19.10. Knjižnica je otvorena do 11,00 sati

Objavljeno: 15.10.2018

U petak 19.10. Knjižnica će zbog proslave Dana Fakulteta biti otvorena do 11,00 sati.

U subotu 20.10. radimo u uobičajenom radnom vremenu od 9 do 14 sati.

 

 

RSS