100. godina od Bergmanova rođenja

Objavljeno: 14.05.2018

Katedra za skandinavistiku i Knjižnica organiziraju obilježavanje 100. obljetnice rođenja švedskog autora Ingmara Bergmana. Jubilej će proslaviti tematskom izložbom, projekcijom filmova (s titlom) tijekom otvorene nastave na kolegiju Švedska književnost i film 1 te prezentacijom šaha.

PROGRAM:

Mala aula (prostor ispred Knjižnice) i Predvorje Knjižnice
14.-20. svibnja – tematska izložba

Konferencijska dvorana (2. kat Knjiznice)

15. svibnja, 15,30-18,30 Sedmi pečat - film
15. svibnja, 18,30-20,00 prezentacija šaha
22. svibnja, 15,30-18,30 Persona - film
24. svibnja, 14,00-17,00 Nepozvani kod Bergmana - film

Više o jubileju možete pronaći na poveznici
http://www.ingmarbergman.se/en

 

 

Novi Pravilnik o uvjetima i načinu korištenja građe i usluga Knjižnice

Objavljeno: 25.04.2018

Na poveznici možete pristupiti važećem Pravilniku o uvjetima i načinu korištenja građe i usluga Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Inačica u .pdf formatu
http://dokumenti.ffzg.unizg.hr/pravilnici/2018/04/25/pravilnik-o-uvjetima-i-nacinu-koristenja-grade-i-usluga-knjiznice-filozofskog-fakulteta-u-zagrebu

Inačica u .html formatu
http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/pravilnik_2018

Donošenjem ovog Pravilnika ispunjene su pretpostavke za uvođenje novih usluga. Molimo korisnike i korisnice za razumijevanje tijekom idućih mjeseci dok se sustavi potpuno ne prilagode novom poslovanju.

 

 

Nova Zbirka za Etnologiju i antropologiju

Objavljeno: 09.03.2018

Zbirka za antropologiju (bivša oznaka BE) spojena je Zbirkom za etnologiju i kulturnu antropologiju (signatura CD) na 2. katu Knjižnice - a sve zbog pripajanja nekadašnje Katedre za antropologiju Odsjeku za etnologiju i kulturnu antrpologiju.

Na taj je način nastala nova Zbirka za etnologiju i antropologiju koja je smještena na drugome katu i zadržala je oznaku CD.

Voditeljica Zbirke je Inja Cahun, icahun@ffzg.hr

 

 

U petak 19.10. Knjižnica je otvorena do 11,00 sati

Objavljeno: 15.10.2018

Zbog proslave Dana Fakulteta, Knjižnica će u petak 19.10. za korisnike biti otvorena do 11,00 sati.

U subotu 20.10. radimo u uobičajenom radnom vremenu od 9 do 14 sati.

 

 

Izložba Put plastike povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno: 12.04.2018

Dan planeta Zemlje (22. 4.) ove je godine posvećen plastici i plastičnom onečišćenju. U sklopu projekta Zelena knjižnica Filozofskog fakulteta, obilježit ćemo taj dan izložbom "Put plastike" koju možete pogledati u prizemlju Knjižnice od 16. 4. do 22. 4. 2018.

Izložba će ukratko dati pregled reciklažnih oznaka u obliku trokuta. Predstavljene međunarodne oznake odnose se na različite vrste plastičnih materijala koji se mogu reciklirati. Unutar trokuta sa strelicama upisani su brojevi, a ispod znaka kratice koje označavaju vrstu materijala.

Ova izložba ujedno obilježava početak akcije prikupljanja plastičnih čepova u koju se uključujemo preko Udruge Stari Papir Za Novi Osmijeh. Humanitarna se akcija provodi od 2012. godine i uključene su osnovne škole, dječji vrtići, ustanove i pojedinci. Prikupljeni čepovi dostavljaju se Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca, koji prodajom otpadnih čepova i poklopaca kupuju lijekove neophodne za liječenje oboljelih.

Kutija za čepove bit će u prizemlju Knjižnice. Uključite se i ubacite čep...


 

 

Noć knjige 2018.

Objavljeno: 11.04.2018

Noć knjige, s temom budućnost knjige, održat će se u prostorima  Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu 23. travnja od 20 do 22 sata. Dosad jedinstvena prilika da istražite Knjižnicu van uobičajenog radnog vremena nudi vam pregršt zanimljivosti!

Dođite, zaigrajte se s nama na Noći Knjižnice FFZG-a!

Poveznica na PROGRAM

Drugi kat Knjižnice će, zbog potrebe pripreme prostora radi provođenja aktivnosti biti otvoren za korisnike u ponedjeljak 23.4. do 16,00 sati do kada možete posuditi literaturu, ali i ponijeti potrebne knjige na ostale katove radi njihova korištenja. Hvala na razumijevanju!

 

 

Knjižnica obilježava Svjetski dan glasa

Objavljeno: 10.04.2018

Knjižnica obilježava Svjetski dan glasa 16. travnja predavanjem i izložbom knjiga o glasu:

  • u 12 sati u Konferencijskoj dvorani (2. kat Knjižnice), održat će se predavanje "Brinimo o glasu kao i stasu" koje će održati Iva Bašić, mag. phon. s Odsjeka za fonetiku;
  • na 4. katu Knjižnice tijekom ponedjeljka 16.4. biti će postavljena izložba knjiga o glasu.

Svjetski dan glasa slavi se 16. travnja i obilježavaju ga svi oni koji se bave fenomenom ljudskog glasa (liječnici otorinolaringolozi, fonijatri, fonetičari, glasovni terapeuti itd.). Ideja je nastala u Brazilu 1999. godine poslije kongresa liječnika fonijatara, otorinolaringologa i drugih koji se bave glasom. Te godine zabilježen je uzastopni porast tumora grla i glasnica pa je odlučeno da se svake godine skrene pažnja na te probleme, ali i da se sustavno daju upute i edukacija kako sačuvati glas. Svjetski dan glasa bi trebao potaknuti na razmišljanje o problemima koje donosi loša briga o glasu, loša glasovna tehnika, kriva uporaba glasa te loše navike kao što su pušenje ili vikanje.

Glavna organizatorica obilježavanja je Irena Martinović, voditeljica Zbirke za fonetiku (irmartin@ffzg.hr).

 

 

Poziv na konvenciju Dani otvorenih računarskih sustava / Hrvatska konvencija Linux korisnika 2018

Objavljeno: 09.04.2018

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet - HrOpen i Hrvatska udruga Linux korisnika - HULK pozivaju Vas da posjetite najstariju i najveću hrvatsku konvenciju o otvorenim sustavima, Open Sourceu, otvorenom hardveru, GNU/Linuxu i informatičkim normama:

Dani otvorenih računarskih sustava / Hrvatska konvencija Linux korisnika 2018
DORS/CLUC 2018
               
koja će se održati na FER-u od 19. 4. - 20. 4. 2018.

Studenti se mogu besplatno prijaviti putem niže navedene poveznice, a uz Student+ kotizaciju i uplatu od 50 kn dobivate konferencijsku majicu. Prijavu na konferenciju izvršite putem poveznice:

https://2018.dorscluc.org/registration/student/

Djelatnicima je omogućeno prisustvovanje konferenciji po povlaštenoj kotizaciji putem poveznice na adresi:

https://2018.dorscluc.org/registration/academic/

Više o konferenciji možete saznati na adresi: https://2018.dorscluc.org/.

 

 

Suradnja u društvenim i humanističkim znanostima u umreženom europskom istraživačkom prostoru

Objavljeno: 26.03.2018

Institut Ruđer Bošković i DARIAH-HR organiziraju radionicu 'Suradnja u društvenim i humanističkim znanostima u umreženom europskom istraživačkom prostoru', koja će se održati 29.03.2018. na Institutu Ruđer Bošković od 13:00 do 15:00.

Ciljevi seminara:
Danas je digitalizacija sveprisutna u globalnim razmjerima u svim znanstvenim disciplinama, istraživanjima ali i svakodnevnom radu. Digitalizacija je omogućila razvoj novih platformi i alata temeljenima na naprednim računalnim servisima koje čine naš rad jednostavnijim, bržim ali i otvorila mogućnost boljeg povezivanja pojedinaca, bržu razmjenu informacija, podataka i alata između svih dionika te omogućila zajedničko djelovanje na globalnoj razini. Europa je taj proces prepoznala i objedinila sve njegove dijelove pod jednim nazivom - europski otvoreni znanstveni prostor.
Cilj ovog seminara je pokazati kuda ide Europa u smjeru razvoja otvorene znanosti, koje su mogućnosti međusobne suradnje te kako napredni računalni servisi i alati mogu doprinijeti razvoju humanističkih i društvenih znanosti. Na radionici će se predstaviti 4 europska projekta iz područja humanistike i društvenih znanosti kroz koje se planira ostvariti čvršća suradnja te tako osnažiti humanističke i društvene znanosti u Republici Hrvatskoj.

Više informacija (program i obrazac za prijavu) možete naći ovdje: http://dariah.hr/hr/dogadjaji-i-aktivnosti/suradnja-u-drustvenim-i-humanistickim-znanostima-u-umrezenom-europskom-istrazivackom-prostoru/

 

 

Knjižnica obilježava Svjetski dan voda

Objavljeno: 13.03.2018

Pozivamo vas na obilježavanje Svjetskog dana voda koje će se održati u četvrtak, 22. 3. 2018. u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta pod nazivom Voda - izvor znanja.

Program obuhvaća predavanja na temu vode (u književnosti, etnologiji, kroz povijest), a prate ga i dvije izložbe te dva kratka dokumentarna filma.

Početkom godine Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu uključila se u Mrežu zelenih knjižnica koja djeluje na nacionalnoj razini i bavi se jačanjem svijesti i informiranjem korisnika o održivom društvu i zaštiti okoliša.

Obilježavanjem Svjetskog dana voda započinje ciklus zelenih tema u Knjižnici Filozofskog fakulteta.

https://www.facebook.com/KnjiznicaFFZG/

 

 

RSS