2018. U KNJIŽNICI FF-a!

User: ikukic
Date: 11.01.2019 7:41 am
Views: 1011
Rating: 0    Rate [
|
]

Iza nas je vrlo produktivna i zanimljiva godina pa nije loše osvrnuti se i napraviti kratak rezime svega što smo napravili.

Siječanj 2018. počeli smo predstavljanjem zbornika "Kroatiens Küste im Lichte der Habsburgermonarchie“, novog filma iz AV zbirke „Gubici očekivani“ i pozivom na književni natječaj u pisanju klimatske fikcije „Homo climaticum“.

Iako je najkraći mjesec, u veljači smo imali dosta događanja pa ste tako mogli pogledati izložbu o izdanjima satiričkog političkog tjednika „Feral Tribune“ postavljenu u čast tada preminulom Predragu Luciću. Autorica izložbe bila je kolegica Irena Kranjec. Osim izložbe, priredili smo vam „Spoj naslijepo s knjigama“ i „Book crush“ i tako obilježili godišnjicu osnutka našeg bloga Knjižničarski imaginarij, a na blogu je kolegica Katarina Starčević napisala i jednu ljubavno-pravopisnu priču.

Bili smo dijelom Dana otvorenih vrata Filozofskog fakulteta i pritom upoznavali nove buduće studente s našom Knjižnicom. Zauzeli smo prostore cijele Knjižnice i svugdje vam predstavili nešto od naših posebnosti i organizirali zabavne sadržaje. U prizemlju ste mogli hodati ispod pametnih oblačića i saznati fora podatke o našoj Knjižnici te pregledati izložbu publikacija Odsjeka za francuski jezik i književnost. Oui oui! Na 3. i 4. katu putovali smo kroz prošlost pa ste mogli vidjeti izložbu „Od tiska do diska“ -  od raritetne građe do novih medija. Predstavili smo kolekciju AV zbirke, složili vam zabavne igre i pretvorili vas nakratko u knjižničare i knjižničarke. Jako zapažena bila je i izložba spavača i spavačica iz naše Knjižnice.

U ožujku smo 2. kat pretvorili u kat za grupni rad. Pokusno razdoblje je sada završilo i radi se na novom rješenju o kojem ćete uskoro dobiti više informacija.

Premjestili smo zbirku za antropologiju s 1. na 2. kat, obilježili smo Dan žena, a 11. ožujka vaša Knjižnica je proslavila svoj 9. rođendan!

Knjižnica se pridružila Mreži zelenih knjižnica i prošle godine su kolegice iz te grupe imale više zanimljivih manifestacija pa da ih nabrojimo: obilježavanje Svjetskog dana voda, Dana planeta Zemlje, izložba „Put plastike“ i akcija prikupljanja čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti, organizacija izložbe i popratnih aktivnosti na Zelenoj biciklijadi cikloknjižničara ZKD-a u suradnji s kolegicama iz Zagrebačkog knjižničarskog društva i najvažnije, sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji „Let's Go Green“ u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Svaka čast našim kolegicama Elviri Gotal, Blaženki Klemar-Bubić, Jasmini Sočo i Lani Zrnić na produktivnoj i uspješnoj godini!

U travnju prošle godine Knjižnica je po prvi put sudjelovala u obilježavanju Noći knjige!

Bilo je tu svega: „Izaberite svoju budućnost“ (izložba knjiga s radnjom u budućnosti), „Književno uho : kutak za audiotrenutak (slušanje zvučnih knjiga), „Knjiga i igara“(igranje društvenih igara), „Book club“ (analiza knjige „Sluškinjina priča“ Margaret Atwood), nastup pop-up benda Filozofskog fakulteta i izložba radova koji su bili prijavljeni za natječaj „Odjenite klasik u nove korice“ (kako bi naslovnice klasičnih djela izgledale da je radnja smještena u budućnost). Podijelili smo nagradu za najbolji rad Tamari Moslavac Kos i još jednu nagradu za najčitatelja Danielu Pavloviću! Šećer na kraju bila je kostimirana vođena tura koju su kolegice i kolege s 2. kata pripremile povodom Noći knjige pod nazivom „Postapokaliptična budućnost knjige“ u kojoj su vas dočekale vještice, zombiji, duhovi, vile, vampiri i ostala noćna bića. Jezivo i superzanimljivo. Posebne pohvale kolegicama Inji Cahun, Steli Kos i Silviji Pisk te ostaloj postapokaliptičnoj ekipi.

Svibanj je bio u znaku Ingmara Bergmana i 100-e godišnjice njegova rođenja pa smo u suradnji s Katedrom za skandinavistiku i Švedskom ambasadom priredili razna predavanja, izložbu i projekciju filmova.

Katedra za ukrajinski jezik i književnost obilježila je 20 godina postojanja izložbom u predvorju Knjižnice, a na istom mjestu bila je postavljena i izložba povodom manifestacije „Dani ruskog jezika i kulture“.

Naša Knjižnica objavljena je u najvećoj digitalnoj enciklopediji arhitekture kao prva javna zgrada iz Hrvatske, selektirana unutar najbolje 32 svjetske knjižnice. Na to smo stvarno ponosni.

U suradnji s kampanjom „Kazalište i mladi“ organizirali smo natječaj „Draw it! Shakespeare challenge!“ na kojem je zadatak bio naslikati likove iz Shakespearovih djela i postavili smo izložbu na navedenu temu. Na natječaj je nažalost stigao samo jedan rad i to već prije poznate kolegice Tamare Moslavac Kos. Hvala joj na angažmanu i nadamo se da će i dalje nastaviti sudjelovati u sličnim akcijama. Ove godine se nadamo većem odazivu studenata kad je riječ o uključivanju u ovakve aktivnosti.

U prošloj, ali i tekućoj godini redovno objavljujemo vic tjedna ponedjeljkom, a odnedavno i inspirativni citat petkom. U 2018. godini najpopularniji vic bio je „Kako se zove zla krušna mrvica? PREZLA.“ Dobio je uvjerljivo najviše lajkova i komentara na Facebook stranici Knjižnice.

Prije ljetnog odmora i malo duže pauze opet smo vam priredili „Spoj naslijepo s knjigom – ljetno izdanje“ i izabrali za vas samo najbolje naslove za čitanje na plaži!

Čitali ste, odmarali se, putovali i skupljali energiju za novu godinu, a mi smo se isto tako vratili s godišnjih odmora puni novih ideja.

Jesen 2018. počeli smo sa serijom jezičnih savjeta na koje nas je potaknuo Međunarodni dan pismenosti.

Ova energija koju smo skupili preko godišnjih morala se negdje isprazniti pa smo sudjelovali u događanju pod nazivom „Fokus dan: radno mjesto“, #BEACTIVE u Europskom tjednu sporta. Kolegice Iva i Ivana održale su kratke treninge za zaposlenike Knjižnice što se pokazalo kao jako uspješna akcija! U prilog tome ide i činjenica da je zbog toga krajem ove godine Filozofski fakultet dobio nagradu #BeCROactive u kategoriji Workplace kao najinspirativnije radno mjesto. Nagradu dodjeljuje Središnji državni ured za šport, a inicijatorica cijelog događanja bila je naša kolegica Iva Morandini kojoj smo zahvalni i na koju smo jako ponosni!

U kategoriju zanimljivih izložbi dodali smo još jednu koja je već rezervirana za posudbu u KC Travno! Riječ je o izložbi „Laboratorij ludog znanstvenika“ koja je bila postavljena povodom međunarodne proslave 200-e godišnjice objavljivanja „Frankensteina“ Mary Shelley. Cijela stvar odvijala se u suradnji s Odsjekom za anglistiku i pritom smo bili dijelom velikog međunarodnog događanja pod nazivom „Frankenreads“. Kolegice i kolege s 2. kata opet su nadmašili sami sebe u organizaciji i osmišljavanju izložbe.

Mjesec hrvatske knjige obilježili smo izložbom „Bića koja baštinimo“ u kojoj smo predstavili bića iz naše povijesne, kulturne, književne i usmenoknjiževne baštine. Ovo je još jedna divna izložba koja isto putuje dalje u posudbu u KC Travno.

27. listopada obilježili smo Svjetski dan audiovizualne baštine i još jednom pustili našoj AV zbirci da zablista. Osim toga, naša Elvira Gotal i dalje suvereno vodi Dokudah - dokumentarni filmski predah i stalno vam priprema projekcije najzanimljivijih dokumentaraca iz naše AV zbirke, ali i neke vanjske.

U prizemlju smo vam organizirali jednu policu s prinovama iz različitih zbirki da biste znali što je novo u knjižničnom fondu i da imate mjesto na kojem možete napraviti pauzu od predavanja i prolistati nešto zanimljivo i korisno.

U prosincu smo svečano otvorili izložbu „Camilla Lucerna“ u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Odsjekom za germanistiku. Izložbu su osmislile i organizirale kolegice Blaženka Klemar-Bubić i Lorena Martinić. Na 3. katu je istovremeno bila postavljena izložba povodom 100-e obljetnice smrti Ivana Cankara u organizaciji Odsjeka za južnoslavenske jezike.

Obilježili smo Međunarodni dan migranata preporukom jednog dokumentarnog filma preko Dokudaha, a prije odlaska na zimsku pauzu kolegice s 4. kata, Žana Maksimović i Katarina Starčević napravile su još jedan „Spoj naslijepo s knjigama – božićno izdanje“ i nakratko pretvorile 4. kat u božićnu bajku svojim ručno izrađenim ukrasima.

Nakon svega navedenog, moramo spomenuti kreativne snage iza svih izložbi. Kolegice iz grupe za događanja stvarno su uložile puno vremena i truda da svakoj izložbi osmisle koncept, pribave materijale, ali i da dosta toga samostalno izrade.

Moramo spomenuti i zahvaliti se Inji Cahun, Elviri Gotal, Luciji Klanac, Petri Kos, Steli Kos, Ivani Kukić, Žani Maksimović, Ireni Martinović, Dorji Mučnjak, Višnji Novosel, Silviji Pisk i Katarini Starčević.

Aktivnosti nije manjkalo ni u području edukacije. Osim radionica koje su bile organizirane za knjižničare u cilju njihovog daljnjeg usavršavanja i učenja poput one o Metapismenosti – informacijskoj pismenosti u digitalno doba, zatim radionice o podudarnosti digitalne humanistike u Hrvatskoj i Austriji i dr., bilo je tu radionica otvorenih za sve poput gostovanja kolegice iz Emerald publishinga o pisanju i objavljivanju akademskih i znanstvenih tekstova. Kroz cijelu godinu dijelili smo i poveznice na našoj Facebook stranici da bi bili u tijeku sa zbivanjima u znanstvenim sferama i aktualnostima u knjižničarskoj zajednici.

Kolegice su aktivno sudjelovale na 43. skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva. Dorja Mučnjak je govorila o društvenim mrežama i mentoriranju studenata, a kolegica Elvira Gotal je predstavila Dokudah.

I na kraju ne možemo da ne spomenemo blog knjižničara Knjižnice FF-a. Knjižničarski imaginarij je prošle godine donio puno književnih osvrta koji su sve redom autorstvo naše genijalne kolegice Vanje Kulaš. Katarina Starčević bila je autorica jezičnih savjeta, u kategoriji KaFFe s knjižničarima mogli ste čitati intervjue s našim kolegicama: voditeljicom Knjižnice Višnjom Novosel, Dorjom Mučnjak, Elvirom Gotal…. Niz će se nastaviti i u ovoj godini pa nas pratite i dalje.

Uveli smo dvije nove kategorije, jednu u kojoj kolegice pišu o svojim iskustvima sa stručnih Erasmus + razmjena, a druga pod nazivom „O hrvatskim pjesnicima“ okuplja crtice iz života i stvaralaštva hrvatskih pjesnika, najviše onih zaboravljenih. Tekstove piše kolegica Melanija Ivezić Talan.

Svaki dan smo ovdje da bi vam ponudili ugodno mjesto za učenje i kvalitetan izvor informacija koje će vam pomoći u budućem radu, učenju i pripremi ispita i što je najvažnije, pomoći da se razvijete u članove društva koji su sposobni za samostalno i kritičko razmišljanje.

Korisnika Knjižnice je dosta i broj se povećava, što je nama znak da vam je ovdje ugodno i da tu rado provodite vrijeme. Nama je to odličan razlog da se još više potrudimo i u budućnosti pokažemo da smo mi ovdje zbog vas, ali i obrnuto.

U ovoj godini nastojat ćemo vam pružiti još više kvalitetnog sadržaja, zabavnih izložbi, korisnih radionica i predavanja. Pokušat ćemo vas zainteresirati, inspirirati, informirati, naučiti i motivirati.

Hrabro u novu 2019.!

Družimo se i dalje!

Vaša Knjižnica FF-a

Replies

Flat
PreviousBackNext