Obavijest o radnom vremenu Knjižnice

Objavljeno: 30.03.2017

Knjižnica će biti zatvorena za korisnike 14. i 15. travnja (Veliki petak i subota prema katoličkom kalendaru), 17. travnja (Uskrsni ponedjeljak) te u subotu 29. travnja i ponedjeljak 1. svibnja (Praznik rada)

 

 

Otvorena znanost na Filozofskom

Objavljeno: 24.11.2016

 U utorak 29. 11.  s početkom u 10 sati, u Konferencijskoj dvorani Knjižnice održat će se informativni dan Otvorena znanost na Filozofskom.

Kroz izlaganja na programu imat ćete priliku saznati više o:

- politikama europske unije vezanim uz otvoreni pristup znanstvenim publikacijama i projektima unutar kojih se otvoreni pristup ostvaruje, na europskoj i nacionalnoj razini (B. Macan)
- o dosadašnjim iskustvima s otvorenim podacima i metodama u filološkim istraživanjima (N. Jovanović)
- o iskustvima i dobrim praksama u izdavanju otvoreno dostupnih knjiga u humanistici (T. Rubić i S. Potkonjak)
- o razlicitim etičkim pitanjima koja se pojavljuju ili zaoštravaju s pojavom otvorenog pristupa (I. Hebrang Grgić)
- o načinima na koje se omogućuje otvorenost doktorskih, diplomskih i završnih radova na Filozofskom fakultetu i u Hrvatskoj, te o implikacijama tog pristupa za studente i mentore (I. Melinščak Zlodi i  Z. Salopek)
- o projektima koji se bave prikupljanjem, trajnim čuvanjem i osiguravanjem pristupa istrazivačkim podacima u društvenim znanostima (M. Glavica)

Detaljni program i satnicu info dana možete preuzeti ovdje

Veselimo se Vašem dolasku!

 

 

Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno: 04.11.2016

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a 2016. godine održavat će se od 15. listopada do 15. studenoga pod geslom „Čitam sto na sat“. Iako naša Knjižnica ne sudjeluje u samom službenom programu manifestacije, promicanje knjiga i čitanja vrijedna je akcija kojoj se možemo pridružiti i našim posebnostima. Tom ćemo prigodom prezentirati uslugu "Prilagodbe literature za studente s invaliditetom" te održati dvije izložbe, a u Središnjoj čitaonici možete pregledati koje Vam knjige naši knjižničari preporučuju za čitanje. 

Dođite, čitajte, gledajte, slušajte….uživajte!

04.-19.11. „Knjižničari preporučuju“ : izbor naslova  po preporuci naših knjižničara

Prezentacija usluge:

utorak, 08. 11., u 12.00 sati: " Prilagodba literature za studente s invaliditetom" u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice (predviđeno trajanje: 30-45 minuta)

Izložbe u predvorju Knjižnice:

07. - 12. 11.  Zbirka za istočnu slavistiku te Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnost, Katedra za ruski jezik i književnost organiziraju izložbu pod nazivom: "150 godina romana Zločin i kazna" 

14. - 19. 11. predstavljanje objavljenih djela nastavnika Fakulteta u 2016. godini: "Naši profesori pišu..."

 

 

Jedinstveno pretraživanje baza podataka

Objavljeno: 08.11.2016

Od akademske godine 2016/17. za FFZG je , u okviru nacionalng konzorcija, omogućeno korištenje jedinstvenog pretraživača (EBSCO EDS)  za sve elektroničke izvore u Knjižnici. Pretraživač je za sad u probnom periodu, a isprobati ga možete na ovoj adresi.

EDS Home

Molimo vas da nam javite svoje primjedbe i/ili probleme na koje naiđete u korištenju.

 

 

The Responsible Research and Innovation (RRI) Toolkit

Objavljeno: 04.04.2016

Koncept odgovornog istraživanja i inovacija pokrenut je od strane Europske komisije horizontalno u svim dijelovima Obzora 2020. te obuhvaća otvoreni pristup, otvorenu znanost, rodnu tematiku, etiku, znanstvenu edukaciju, upravljanje i sudjelovanje javnosti. Radni program za Marie Sklodowska – Curie akcije podržava ovu inicijativu te se svi prijavitelji potiču uključiti RRI u svoje projektne prijedloge.

RRI Tools project financiran od strane Europske komisije objedinio je i razvio on-line alate koji omogućuju interakciju između dionika u sustavu istraživanja i inovacija te je namijenjen istraživačima, donosiocima odluka, industriji, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva. RRI Toolkit sadrži 356 izvora namijenjenih dizajnu i stvaranju projekata te usavršavanju u odgovornom istraživanju i inovacijama. Konačna verzija bit će dostupna u srpnju 2016. Pridruživanjem RRI zajednici koja koristi RRI toolkit možete sudjelovati u raspravama, dobiti potporu drugih sudionika, te doprinijeti razvoju platforme uključivanjem vlastitih alata i izvora: www.rri-tools.eu/registration

 

 

Smjernice za ostvarivanje otvorenog pristupa publikacijama i podacima istraživanja

Objavljeno: 04.04.2016

Europska komisija objavila je Smjernice za ostvarivanje otvorenog pristupa publikacijama i podacima istraživanja u okviru Obzora 2020. Dokument objašnjava koncept otvorenog pristupa, glavne karakteristike i načine ostvarivanja otvorenog pristupa. Dokument je dostupan ovdje.

 

 

The Mental Lexicon, novi e-časopis u Knjižnici

Objavljeno: 10.03.2016

Studentima i profesorima FF-a dostupan je novi e-časopis.
Pretplata je realizirana zahvaljujući projektu "Istraživanje leksičkog i gramatičkog procesiranja govornika hrvatskog (zdravih i osoba s poteškoćama)" iz programa Potpore istraživanjima Sveučilišta u Zagrebu za 2015., voditeljice prof. dr. sc. Vlaste Erdeljac.

Časopisu možete pristupiti ovdje.

Pretplaćena su, i dostupna,  sljedeća godišta: 2016 (još nije objavljena), 2014, 2013, 2010 i 2008.

 

 

Odaberi pravi časopis: Razmisli. Provjeri. Pošalji.

Objavljeno: 05.10.2015

Prije nekoliko dana započela je međunarodna kampanja THINK. CHECK. SUBMIT., kojom se autorima, posebno mladim istraživačima, pokušava olakšati postupak pronalaženja i prepoznavanja kvalitetnih i pouzdanih časopisa u koje mogu slati radove za objavljivanje. S obzirom na sve veći broj objavljenih radova, na nove časopise koji se stalno pokreću i na brojne priče o nesavjesnim postupcima tzv. 'predatorskih časopisa', nije lako biti siguran u svoj izbor.

Stoga je u okviru spomenute kampanje sastavljen popis za provjeru, pomoću kojeg mozete provjeriti je li časopis kojeg ste odabrali pouzdan.

Više o ovoj kampanji, koju podupiru međunarodne organizacije, ugledne izdavačke kuće i udruženja akademskih knjižnica i izdavača, možete naći ovdje: http://thinkchecksubmit.org/. A više o samoj pojavi 'varljivog' izdavaštva, njegovoj proširenosti i geografskoj zastupljenosti (prema kojoj su kao najizloženije riziku prepoznate zemlje u kojima se u evaluacijskim praksama snažno favoriziraju međunarodne publikacije, ali bez dodatnih provjera kvalitete) možete čitati u novoj studiji C. Shena & B.-C. Bjoerka (http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/230).

 

 

Sage Journals Online

Objavljeno: 03.09.2015

Filozofski fakultet pretplaćen na još jednu važnu zbirku e-časopisa: Sage Journals Online.

SAGE Journals Logo

U okviru zbirke dostupno je oko 550 časopisa iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti, a za svaki naslov mozemo pristupiti cjelovitim tekstovima za godišta od 1999. do danas.
Pretplata je osigurana do kraja 2016.g., zahvaljujući sredstvima iz Programskih ugovora.
U slučaju bilo kakvih pitanja i teškoća u pristupu i pretraživanju, pišite i dojavite nam!

 

 

Omogućen pristup novim zbirkama časopisa!

Objavljeno: 12.06.2015

Sveučilište u Zagrebu je za 2015. godinu pretplatilo nekoliko važnih zbirki elektroničkih časopisa, među kojima neke sadrže i vrlo vrijedne časopise upravo iz humanističkih i društvenih znanosti.

 

Pravo pristupa imaju svi studenti i djelatnici Sveučilišta u Zagrebu:


Osim ovih zbirki, pretplaćene su i dvije zbirke koje pokrivaju područja prirodnih i biomedicinskih znanosti:


Sve zbirke su navedene na popisu baza podataka, ali časopisi koje uključuju još nisu svi uvršteni u Katalog elektroničkih časopisa. Uvrstit ćemo ih čim pribavimo potrebne podatke.

 

 

Haaška deklaracija o otkrivanju znanja u digitalnom dobu

Objavljeno: 11.05.2015

U današnje vrijeme stvaramo podatke više nego ikada prije. Tehnike rudarenja teksta i podataka (Text and Data Mining) široko su prihvaćene, no često ih dovoljno ne koristnimo zbog različitih barijera pristupu podacima poput nejasnih pravnih uvjeta, restriktivnih licencija, nedovoljno vještine ili zbog nerazvijene infrastrukture. Zato se u Haagu krajem 2014. godine okupila skupina od 25 stručnjaka s različitim područjima specijalizacije koja je napisala Haašku deklaraciju o otkrivanju znanja u digitalnom dobu.

Cilj je Deklaracije potaknuti stvaranje dogovora o najboljem načinu za omogućavanje pristupa činjenicama, podacima i idejama koji će u digitalnom dobu voditi prema novim znanjima i otkrićima.

Deklaracija je nedavno objavljena i sada možete pročitajte cijeli tekst Deklaracije te podržati ovu inicijativu svojim potpisom.

U ovom kratkom videu objašnjava se zbog čega je Deklaracija nastala.

The Hague Declaration from Hague Declaration on Vimeo.

 

 

Knjižnica kao hipsteraj - izložba povodom 6. obljetnice preseljenja u novu zgradu

Objavljeno: 11.03.2015

Prije točno 6 godina 11.3.2009. u sunčanu srijedu odvilo se svečano otvorenje nove zgrade Knjižnice. 6 godina kasnije, obilježavajući obljetnicu, Knjižnica predstavlja dio svoje građe u formatu izložbe. Ove godine izlošci su došli iz Audiovizualne zbirke Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Izložba KNJIŽNICA KAO HIPSTERAJ : suvremeno prebivalište prošlosti posjetiteljima želi približiti audiovizualnu građu koja se čuva u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu te preispitati ulogu koju knjižnica može imati u vremenu ubrzane promjene tehnologije te neizbježnih utjecaja na društvo. Hoće li knjižnica zaista postati samo muzej zastarjelih tehnologija ili će uspjeti naći nove modele očuvanja i davanja na korištenje sadržaja u novom virtualnom okruženju? Pronađite s nama odgovore.

Izložba je postavljena u predvorju Knjižnice (ispred liftova) i otvorena je od 11. do 20. ožujka za radnog vremena Knjižnice.

Ovim putem zahvaljujemo donatorima i posuditeljima popratne građe: Željku Mišaku, Krešimiru Curiću Dugom, Moniki Ojdanić, Siniši Kralju, Jasmini Sočo, Službi za informatiku FFZG, FF-pressu te anonimnim donatorima čiji su predmeti iz knjižničnog fonda izgubljeno-nađeno našli svoje uporabno mjesto u vitrinama.

Posebno hvala studentu Ivanu Adžagi na dizajnu plakata i Martini Fruk Bartol na copywriteu.

 

 

RSS